Publicaties
Ik vul hele dagen papier. Af en toe leidt dat tot resultaat. Je vindt hier al mijn boeken en journalistiek werk verzameld.
BOEKEN
JOURNALISTIEK WERK
Medewerker Gonzo (Circus)
www.gonzocircus.com
Vlaams-Nederlands cultuurtijdschrift. Ik schrijf recensies en artikelen over boeken en strips. Ik schreef o.a. artikelen over auteurs Edouard Levé en Gerald Murnane.
Medewerker Stripgids
www.stripgids.org
Uitgeroepen tot het beste striptijdschrift van Europa. Ik ben deel van het eindredactieteam en schrijf ook artikelen. In de reeks ‘Ter Illustratie’ interview ik Vlaamse illustratoren over hun vak. Ik schreef ook al artikelen over het werk vna Michel Rabiaglati, Tove Jansson, Willy Linthout en Jason.
ANDERE PROJECTEN
Nederlandse Academie voor ‘Patafysica, 2023
Het nestgedrag van de falaap, de gevaarlijke vlinders van de Duitse lepidopteroloog Konrach Hochsteiger, de Vereniging der Zuid-Hollandse encyclopedisten, en nog veel meer. Deze bundel ‘patafysische verhalen is mijn eerste antropologische studie voor de Nederlandse Academie voor ‘Patafysica. Met trots dat ik nu een geschiedenis deel met schrijvers als Boris Vian!
Verschenen in gelimiteerde oplage van 250 ex., te verkrijgen via batafysica.nl.
Uitgeverij Lannoo, 2021
Tekeningen: Rosalien Helsen
Tijl en opa gaan met de trein naar de dierentuin. Tijls lievelingsknuffel reist mee. Er stapt een man op. Hij gromt: “Heb jij een beer bij je? Die moeten in een kooi!”
Een andere reiziger hoort dit en wordt bang. Zit er een beer in de trein?
Het verhaal reist van bank tot bank en wordt steeds gekker…Als dat maar goed komt!
Uitgeverij Lannoo, 2019
Tekeningen: Julie Vangeel
Al mijn vrienden hebben een opa. Sommigen hebben er zelfs twee. Ik niet. Ik heb alleen een oma. Ze woont in een groot huis, samen met andere opa’s en oma’s.
Ik wilde ook graag een opa, dus begon ik ze verzamelen. Hier in dit huis woont mijn hele collectie. Opa Baziel was ooit dierentemmer in een circus. Opa Leopold kweekt groenten, maar eet zelf nooit sla of tomaten.
Een grappig en ontroerend voorleesboek over de band tussen grootouder en kleinkind.
Standaard Uitgeverij, 2019
Meer dan 35 jaar geleden klopte de jonge tekenaar Willy Linthout aan bij Urbanus. Linthout had het idee om een stripreeks te starten rond de komiek en zanger. Om Urbanus te overtuigen had hij de eerste pagina’s bij van wat het eerste album zou worden: Het Fritkotmysterie. Het was het begin van een succesverhaal.
In ‘Urbanus, Van Amedee tot Zulma’ sprak Tom Wouters met Linthout en Urbanus over die 35 jaren samenwerking. De bijzonder openhartige gesprekken geven een unieke blik in de coulissen van deze dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen over over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke.
Uitgeverij Voetnoot, 2018
Het onbekende Rusland leren kennen middels poëzie? Poesjkin probeerde het al, maar met dit werk vervolmaakt Tom Wouters de oefening. Hij heeft helemaal niets met Rusland en weet er ook maar weinig van. Dit werk slaagt er dan ook magistraal in Rusland op geen enkele manier aanschouwelijk te maken.
In ‘De Tsaar had last van staar’ speelt Tom Wouters met veel plezier met letters, woorden en rijmschema’s zoals ook Drs. P en Daan Zonderland dat konden. En langs de neus weg neemt hij autocratische regimes op de hak. Un twintig speelse rijmgedichten, elk voorafgegaan door een historische context – door de dichter bedacht tijdens het schrijven – schetst Wouters een beeld van Moedertje Rusland dat eenieder vertwijfeld zal worden.
- In 2017 liep in het Speelkaartenmuseum van Turnhout de tentoonstelling: “Kattenkwaad: 35 jaar Urbanus verstript”. Ik was de curator van deze tentoonstelling.
- In 2020 schreef ik voor de expo ‘Tapijtsgeest’ van Erfgoed Zuid-West een kamishibai.
Je leest er hier alles over.