Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Als afsluiter: boeken.  

Als lezer had ik een moeilijk jaar, al is dat allemaal relatief. Mijn favoriete leesplek is de trein, maar met al dat thuiswerken nam ik die haast niet dit jaar. Ik las dit jaar 37 volwassenenromans. Tegelijk had ik me voorgenomen om meer kinderboeken te lezen, en ik ontdekte heel wat klassiekers die ik had gemist in mijn kindertijd. Boeken voor jong en oud: je vindt ze hieronder. 

Annie Ernaux
Meisjesherinneringen
Onlangs verscheen ‘De Jaren’ waar zowat iedereen lovend over was, maar ik las in maart deze ‘Meisjesherinneringen’, een herinnering op papier. 

Marlen Haushofer
De Mansarde
Ik kreeg dit boek ooit kado van een boekhandel die alle exemplaren had opgekocht om te vermijden dat ze verramsjt werden. Bleek een goede zet, want dit is een beklemmend boek over een vrouw die plots brieven uit het verleden krijgt 

David Garnett 
Lady into Fox
In het begin van deze novelle verandert een vrouw in een vos. Wat volgt is het liefdesverhaal van een man die zijn vrouw ondanks alles graag blijft zien. 

Jan Terlouw
Koning van Katoren
Klassieker uit de Nederlandse kinderliteratuur en jongens wat een fantastisch boek is dit nog altijd. Als kind liet ik me leiden door tekeningen, deze sprak me nooit aan. Daar heb ik nu veel spijt van. Misschien wel het beste boek dat ik las dit jaar. 

Shel Silverstein
Lafcadio

Deze absurde vertelling over een leeuw die zich niet laat afknallen maar de beschaving opzoekt is geweldig humoristisch. En die tekeningen! 

Lewis Carroll
Through The Looking-Glass
Het vervolg van Alice In Wonderland paste wel goed bij de koortsdromen die ik in de eerste lockdown had. 

L.H. Wiener
Verzamelde verhalen
Op goed geluk ooit gekocht in de kringwinkel, maar de verhalen van Wiener zijn erg goed. Van begin dit jaar, dus mijn geheugen laat me in de steek. 

Bernard Quiriny
De Bizarre Bibliotheek

Een bundel verhalen over de gekste bibliotheek ter wereld. Zou zomaar van Calvino kunnen geweest zijn. 

Joubert Pignon
Mooie lieve schat
Absurde, humoristische korte verhaaltjes van het tot nog toe onbekende fenomeen Joubert Pignon 

Günther Anders
De Vooroudermoord
Filosofisch en fascinerend hoe de Molussiërs hun doden begroeven. Ziet er uit als een wetenschappelijk essay, maar is fictie. 

Judith Schalansky
Inventaris van enkele verliezen

Dit is dan weer non-fictie die leest als fictie. Schalansky schrijft essays over dingen die uit onze wereld verdwenen zijn. Niet allemaal even goed, soms ongelooflijk straf.  

Max Porter
Grief is The Thing With Feathers
Na ‘Lanny’ vorig jaar toch ook benieuwd geworden naar het debuut van Max Porter. Over rouw, met in de hoofdrol een gigantische Kraai. 

Dr Seuss
De Fnuiken en andere verhalen
Ik dacht dat de filosofische nonsensrijmen van Dr Seuss zich heel moeilijk lieten vertalen, maar deze bundel toont dat er wel degelijk geniale vertalers bestaan. 

Tove Jansson
Het Raadselachtige eiland

Ik kende de strips van de Moomins. Die zijn meer op maat van volwassenen, maar ook de kinderboeken hebben dat typische subversieve toontje.  

Oliver Jeffers
Stuck
Here We Are
This Moose belongs to Me
Mijn favoriete prentenboekmaker wereldwijd is Oliver Jeffers. Enorm genoten van deze drie titels, volgend jaar duik ik in de rest van zijn oeuvre. 

Maurice Sendak
In The Night Kitchen

Een jongetje droomt over een heel bijzondere keuken, met Oliver Hardy-klonen als kok. En in zijn blootje. Cultklassieker, naar het schijnt. Ik begrijp waarom

Esphyr Slobodkina
Caps for Sale

In de VS blijkbaar een klassieker, hier volgens mij totaal onbekend. Dit redelijk rechtdoorzeeverhaaltje over een pettenverkoper die zijn petten op mysterieuze wijze kwijtgeraakt, is leuk om te vertellen en ook grafisch erg krachtig

Leo Timmers
Wie rijdt? 

Voor onze peuter was dit boek hét boek van het jaar. Zelf dus ook heel, heel vaak gelezen, en hij is nog nooit beginnen vervelen. 

Sylvain Tesson
Zes maanden in de siberische wouden
Franse journalist trekt zich terug in de Siberische wildernis, en schrijft dat op. Fascinerend verslag. 

Flannery O’Connor
Wijs Bloed
Er zijn altijd nog de klassiekers. Deze southern gothic wou ik al jaren lezen, dit jaar eindelijk gekocht en erg van genoten. 

CéSar Aira
Een episode uit het leven van een landschapsschilder

Het enige boek dat ik dit jaar 2 keer las. Eerst in het Engels. Toen snapte ik het niet zo. Daarna als recensieexemplaar in het Nederlands, en toen pas doorgekregen hoe geniaal dit boek in elkaar zit. De vergelijking met Sebald op de achterflap was terecht.  

Andres Barba
Republiek van Licht
Een Zuid-Amerikaanse stad wordt geteisterd door jongeren die uit de jungle komen. Maar wie zijn die kinderen? Zeer goed geschreven, klassieker in wording. 

Albert Cossery
Grote dieven, kleine dieven
Het relaas van zakkenroller Oessama. Je voelt het broeierige Caïro in de taal van Cosserey. Aangename verrassing. 

  • Berichtcategorie:Lijstjes