Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Vandaag: Strips. In willekeurige volgorde.
Vorig jaar schreef ik al dat ik te veel strips had gekocht, maar dit jaar was het nog erger. Maar ’t was allemaal om de lokale boekhandel te blijven steunen hoor! De 20 strips die ik dit jaar het liefst las.
Wauter MAnnaert
Yasmine & De aardappeleters
Gastronomische en ecologische kinderstrip, die intussen een stripreeks is geworden. Prachtig gedaan.
Regis Loisel
Zombokoffie
In de reeks “Mickey Mouse” door bekende stripmakers. Heb ze dit jaar allemaal gekocht. Die van Cosey blijft de beste, deze was ook erg goed.
Michiel Vande Pol
Huidhonger
Tijdens de eerste lockdown waren de coronamopjes van de Nederlandse stripmaker Vande Pol een mooie afleiding. Binnen 5 jaar wellicht helemaal gedateerd, maar hij blijft in mijn kast staan als tijdsdocument.
Adrian Tomine
The Loneliness of the Long Distance Cartoonist
Tomine laat zijn generation x-achtige verhalen even achterwege en lijst zijn mislukkingen op als stripmaker. Ondanks het feit dat het wat insiderig voelt, wel hard mee moeten lachen.
Derf Backderf
Kent State
Als dit lijstje een rangschikking had, dan zou deze wellicht op één staan. Uitermate relevant boek over the Kent State Shootings en tegelijk het Amerika van vandaag.
Gene Luen Yang
Dragon Hoops
Een graphic novel book over highschool basketbal staat normaal niet hoog op min te lezen lijstje, maar in tijden van Corona deed ik soms eens gek. Al stelt Gene Luen Yang nooit teleur.
Ben Gijsemans
Aaron
Een boek dat aanvoelt als een trage film. In Aaron gebeurt op het eerste zicht weinig, maar tussen de lijnen wordt er een zeer pijnlijk verhaal verteld.
Thibau Vande Voorde
De Kever en de Koning
Dit debuut werd her en der al vergeleken met Olivier Schrauwens ‘Arsène Schrauwen’. Dat lijkt me iets te veel lof, maar niettemin zeer sterk debuut. Heel benieuwd naar wat hij nog in zijn mars heeft.
Maarten Vandewiele
Zeep 1 en 2
Deze grafische soap is gebaseerd op jaren 80-soaps als Dynasty, maar lacht er ook wat mee. Hommage en parodie in één.
Mark Russell
Billionaire Island
Briljante satire over een toekomst waarin rijke mensen voor zichzelf een ronddrijvend eiland maken. Van de man die paar jaar geleden geweldige update van the Flintstones schreef.
Penelope Bagieu
California Dreamin’
Mama Cass was een van de leden van The Mamas & The Papas, maar daarnaast ook een vrouw die vol van het leven geniet. Bagieu bracht met haar ‘Wereldwijven’ al sterke vrouwen in beeld, maar ook als graphic novelist blijft ze met gemak overeind.
Chabouté
Alone
Een zeer donker getekende graphic novel over een man die alleen in een vuurtoren woont.
Wasco
Alles Leeft
Een verzameling 24u-strips van Nederlandse stripmaker Wasco. Ik kende hem niet, maar dit smaakte naar meer.
Anna Haifisch
The Artist
Humoristische strip over het leven van een beginnende artiest. Al wel lang geleden, ik zou ‘m nog eens moeten vastnemen.
Anouk Rickard
.jpg
Ik vind het onbegrijpelijk dat Rickards werk neit in het Nederlands verschijnt. Geweldig grappig. Deze verzameling losse stripjes en tekeningen kocht ik via crowdfunding.
Serge Scotto
Tijd voor liefde
Het oeuvre van de Franse schrijver Marcel Pagnol wordt al een aantal jaren verstript. zijn haast allemaal de moeite, deze vond ik zeer goed.
Marc-Antoine Mathieu
Wachten op K.
Mathieu is de Borges/Kafka/Calvino onder de stripmakers. Deze metastrip was weer ontzettend goed.
Fred
Maan Kanaal
Uitgeverij Hum is stilaan door het werk van de Franse stripmaker Fred door, en dat is erg spijtig. Dit is misschien niet de beste van hem, maar niet de beste blijft nog altijd heel goed.
Fabrizio Dori
De Dolende God
Kleurrijk en psychedelisch, deze vertelling over de sater Eustis.
Emile Bravo
Robbedoes: Hoop in Bange dagen
Niet alleen Mickey Mouse krijgt de eer om door andere stripmakers onder handen te worden genomen, ook van Robbedoes loopt al een hele tijd zo’n reeks. Deze “Hoop in bange dagen” speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en toont een doorleefd verhaal over een liftjongen die het beste voorheeft met zijn medemens.