Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Vandaag: Boeken  

Gezegend zijn de treinritten waarop ik mijn leesverslaving kan onderhouden, ook met een kind in huis. Dit jaar passeerden zo’n 60 boeken de revue, waarvan deze vijftien me het dierbaarst waren. 

Michel Houellebecq
H.P. Lovecraft, tegen het leven

De Franse schrijver schreef lang geleden een essay over het werk van H.P. Lovecraft. Ondanks het feit dat ik weinig heb met Lovecrafts mythologie, weet Houellebecq zijn literaire analyse ook voor mij erg boeiend te houden. 

Maria Gainza
Oogzenuw
Opnieuw een Zuid-Amerikaans talent, deze Gainza. Deze mix tussen kortverhalen en essays over kunst doen denken aan Valeria Luiselli. 

Olga Tokarczuk
Flights
Vorig jaar wont Tokarczuk de International Man Booker Prize met deze kaleidoscoop van reisverhalen, dit jaar de Nobelprijs. Ik denk dat dat genoeg zegt. 

Gust Gils
Binnenwaartse buitenstaanders
Is er nog iemand binnen en buiten ons taalgebied die zulke bevreemdende dingen schrijft als Gust Gils? Korte, surreële vignettes die op het randje van de poëzie bengelen.  

John Banville
De Zee
Deze roman over verlies en liefde won lang geleden ook de Booker Prize, ik kwam er pas dit jaar aan toe. Ben blij dat ik hem alsnog gelezen heb. 

Eduardo Halfon
De Poolse bokser
De Guatamalteekse schrijver Eduardo Halfon speelt een spel met de lezer: waar begint de literatuur, waar eindigt de realiteit? En dan is er nog iets met die Poolse bokser. 

George Saunders
Fox 8
Een vos die heeft leren praten door de mensen te observeren doet zijn treurig verhaal en vraagt mensen om meer mens te zijn. Hartverscheurend en grappig, zoals alleen Saunders dat kan. 

Robert Walser
Jakob Von Gunten

De jonge welgestelde Jakob gaat uit eigen beweging studeren aan een privéschool en vertelt daar op een bezwerende manier over in zijn dagboek. Soms komt het over als een droom op papier. 

Yasushi Inoue
Stierensumo

De Japanse Willem Elsschot, met een novelle over stierenworstelwedstrijden. Prachtig geschreven. 

Gerald Murnane
The Plains
Australische cultschrijver schrijft over The Plains, waar de mensen allemaal poëtisch in het leven staan. Erg bevreemdend, erg fijn. Lezers van deze blog weten intussen dat er volgend jaar een Nederlandse vertaling aankomt

Bohumil Hrabal
Too Loud A Solitude
Moderne klassieker over een man die als papierperser werkt en het leven leert kennen via al de afgevoerde boeken die hij moet vernietigen. 

Patrick Modiano 
Trilogie van een beginnend schrijverschap
Bundeling van drie vroege novelles van de Franse nobelprijs-winnaar. Bevat al de vaste mijmeringen over geheugen en verleden. 

Erik Orsenna
Twee Zomers
Een Franse vertaler met een burn-out verhuist naar een eiland aan de Franse kust. Als hij de opdracht krijgt om Ada van Nabokov te vertalen, schieten de eilandbewoners hem te hulp. Klinkt ongelooflijk erudiet, maar verfilm dit en je krijgt een heerlijke film. 

Lesley Nneka Arimah
Wat het betekent wanneer een man uit de hemel valt
De sterkste kortverhalenbundel die ik dit jaar las. Krachtige verhalen. 

Max Porter
Lanny
Eens in de 100 jaar wordt Papa Toothworth, een mythologisch wezen wakker in een Engels dorpje en zoekt hij een slachtoffer. dit keer valt zijn oog op Lanny. Max Porter schrijft een modern sprookje met veel herleeskracht. 

  • Berichtcategorie:Lijstjes