Het beste van 2022: Strips

Wat blijven er mooie strips gemaakt worden in de wereld,en wat ben ik blij dat ik ze mag blijven ontdekken. Van het geweldige sprookjesachtige van Liniers over het existentialistische van Yoshihiri Tsuge. En natuurlijk de onnozeliteiten van Anouk Ricard. Enfin: dit waren voor mij de strips waar ik dit jaar het meest van genoten heb: 

Hanco Kolk – Meccano: Poppy

De Meccano-reeks van Hanco Kolk krijgt eindelijk een nieuw deel. Dit grotesk, bloederig en vooral zeer grappige verhaal over een huurmoordenaar speelt zich opnieuw af in het decadente plaatsje Meccano. Goed startpunt om de eerdere delen ook te ontdekken.

Barbara Stok – De Filosoof, de hond en de bruiloft / De Dikke Stok

Een biografie over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Ziet er bedrieglijk eenvoudig getekend uit, maar Stok weet wel hoe ze een verhaal moet vertellen. Daarnaast verscheen ook “De Dikke Stok”, een bundeling van eerder gepubliceerde autobiografische strips , ook zeer de moeite.

Michiel van de Pol – Hoe ik mijn fortuin maakte als live-cartoonist

Een van de grappigste stripmakers uit het Nederlandse taalgebied. Hier doet hij een boekje open over zijn job als livetekenaar, op zijn eigen onnavolgbare manier.

Tom Haugomat – Dwars door: een biografie van het leven

Een tekstloos verhaal van een leven, van geboorte tot dood. Op een zeer ingenieuze manier gebracht. Je kijkt naar het leven door ramen, deuren, kieren. Experimenteel en ontroerend tegelijk.

Marion Fayolle – L’Homme en Pièces

Deze Franse stripmaakster heeft haar eigen, herkenbare beeldtaal ontwikkeld. Absurde, surreële tekeningen over relaties. Ik ben fan.

Marc-Antoine Mathieu – De Tekening

Mathieu etaleert zijn speel- en experimenteerdrang opnieuw volop in ‘De Tekening’. Over een haast oneindige tekening waarin het hoofdpersonage steeds weer nieuwe dingen blijft ontdekken. Borges voor striplezers.

Jeremie Moreau – De woorden van de panter

Verschillende moderne fabels die vooral opvallen door hun originaliteit. Boek sprak me visueel minder aan, maar de inhoud deed me dat helemaal vergeten. Dat is een hele prestatie.

Mikaël Ross – Goudhaantje: Beethovens jonge jaren

Een scabreuze, licht groteske biografische vertelling over de jeugd van Ludwig Van Beethoven. Zeer hard mee moeten lachen.

Teresa Radice & Stefano Turconi – De verboden haven

Het moet niet altijd zot experimenteel zijn. Oerdegelijke avonturenstrip met zeevaarders die uiteindelijk ook een mooie, diepere boodschap toont. Een betere Disney-film op papier.

Will McPhail – In /Love & Vermin

Eigentijdse graphic novel over een man die op zoek is naar verbinding met andere mensen, maar daar maar niet in slaagt. Zeer komisch, maar ook ontroerend. Ook erg genoten van zijn cartoonsverzameling “Love & Vermin”.

Yoshiharu Tsuge – The Man Without Talent

Ik ben tot nog toe weggebleven van manga, met dat van rechts naar links lezen. Na het lezen van dit werk besef ik dat ik een idioot ben. Een meesterwerk uit de Japanse stripgeschiedenis, over een man die zijn leven niet gestart krijgt. Meteen alle andere boeken die van hem te krijgen zijn gekocht. Allemaal aanraders (maar deze steekt er boven uit)

Aminder Dhaliwal – Cyclopedia Exotica

Een boek over cyclopen die als minderheid leven tussen mensen met twee ogen. Het klinkt als een wat vergezochte metafoor, maar het werkt wel. Korte verhalen, met veel humor gebracht, zonder belerend te willen zijn.  

Jeff Lemire – Mazebook

Lemire staat elk jaar verplicht op dit lijstje. Hij weet entertainment altijd een extra laag mee te geven. Voorlopig komt er nog geen sleet op de Lemire-formule: een diep persoonlijk verhaal gecombineerd met mysterie. Een man verliest zijn dochtertje, maar dan krijgt hij plots telefoon van haar.

Hubert en Zanzim – A Man’s Skin

Een 18-jarige vrouw in het Italië tijdens de Renaissance krijgt een familie-erfstuk: een mannenhuid waarmee ze kan ervaren hoe het is om een man te zijn en welke kansen die krijgt. Feministisch werkje, wederom met veel humor gebracht.

Guillem March – Karmen

Een boek over zelfmoord en dood dat ook grappig kon zijn. Had iets van een superheldenstrip zonder superhelden.

Drs. P – La Bande Dessinée

De liedjes van Drs. P in boekvorm. Vaak werken zulke strips niet voor mij, maar bij Drs. P liep het goed. Misschien omdat zijn teksten altijd al meer verhalen dan liedjes waren?

Anouk Ricard – Animan

Al jaren maakt Anouk Ricard het ene geweldige boek na het andere, maar in het Nederlands is haar werk nog nooit verschenen. Animan, over een knullige man die in eender welk dier kan veranderen en die getrouwd is met een kikker, is weer très Ricard. Hoog tijd dat meer mensen haar ontdekken.

Liniers – Macanudo: Welcome to Elsewhere

Een Argentijnse cartoonist die cartoon en gagstrips maakt die het midden houden tussen Casper & Hobbes en Hilda de heks. In de hoofdrol: ingebeelde monsters, pinguïns, kabouters en een meisje dat liefst van al de hele dag boeken leest.

Nick Drnaso – Acting Class
Bevreemdende graphic novel over een aantal mensen die hun leven zin willen geven door een avondopleiding acteren te volgen. Drnaso is niet voor niets een van de grootste stripmakers ter wereld.


Magali Le Huche – Nohwere Girl
Een meisje moet naar de middelbare school, gaat kapot van de stress en vindt redding in muziek van the Beatles. Coming-of-age-verhaal voor mensen die zich kunnen verliezen in obsessies.


Jim & Laurent Bonneau – De Knuffel
Een man geraakt geobsedeerd door een vrouw op een vakantiefoto. De zoektocht is vooral een vlucht voor de ellende in zijn eigen leven. Wie van Patrick Modiano houdt, zou dit ook moeten waarderen.

  • Berichtcategorie:Lijstjes