Het beste van 2022: Film
Ik geniet steeds meer van films dan van tv-series. Het doel was om dit jaar 52 films te zien, voor elke week eentje. Ik heb er nog 2 te gaan op dit moment. Het zal me net wel of niet lukken. Maar van de 52 films die ik zag waren dit mijn absolute favorieten.
Bullet Train
De bullet train in Tokio zit vol huurmoordenaars. Ongeloofwaardige plot, maar het entertainmentgehalte van de film maakt heel veel goed.
RRR
(Te zien op Netflix)
Is deze film zo slecht dat hij heel goed wordt, of is hij gewoon heel goed? Compleet over-the-top Indiase actiefilm waarbij elke Hollywood-actiefilm verbleekt. Hoogtepunt: de scene waarbij twee personages aan elkaar gebonden van een brug springen, de ene op een paard, de ander op een motor.
Everything Everywhere All At Once
(Te zien op Amazon Prime)
Deze film is alles, overal en dat tegelijkertijd. Ik zag hem in de cinema en vroeg me tot vorige week af wat me toen overkomen is. Deze week zag ik hem opnieuw, en ik vraag het me nog steeds af. Deze film verdraagt geen spoilers, maar neem het van mij aan: dé film van het jaar.
Decision to leave
Park Chan-Wook gaat Hitchcock achterna, en laat zien waarom je al zijn films zou moeten zien. Heeft me nog nooit teleurgesteld, Zuid-Koreaanse cinema op zijn best.
Le Portrait D’une Jeune Fille En Feu
(Te zien op Netflix)
Een kostuumfilm die geen kostuumfilm is. Over een ontluikende, onmogelijke liefde tussen twee vrouwen. Ontroerend.
Drive My Car
Deze Japanse film was 3 uur ingetogen schoonheid. Over een regisseur die rouwt om zijn vrouw die hem bedroog.
Sound of Metal
(Te zien op Amazon Prime)
Een drummer en ex-verslaafde verliest zijn gehoor en moet leren omgaan met dat verlies. Ook voor mensen die geen fan zijn van metal, want verrassend weinig muziek.
Summer of Soul
(Te zien op Disney+)
Muziekdocumentaire over het ‘vergeten’ zomerfestival harlem Cultural Festival in 1969. Een hele schare aan kleurrijke, zwarte artiesten, want het festival wou ‘Black Pride’ promoten. Ongelooflijk, die rijkdom aan artiesten die hier kwamen optreden.
David Byrnes American Utopia
Een concertfilm in mijn lijstje? Godbetert! Ik haat concertfilms. Maar American Utopia van David Byrne is meer een theatershow, en een zeer goede ook. En Spike Lee is vaak heel goed.
The Northman
Ik had zin om naar de cinema te gaan, maar op dat moment was alleen The Northman te zien. Blij dat ik geweest ben. Ik zou deze donkere vikingfilm anders nooit gezien hebben. Gruwelijk, wreed, zeer intens, maar een film waar de kracht van een donkere cinemazaal bijna tot in mijn poriën voelbaar was.
Edge of Tomorrow
In dit soort films was ik vroeger niet geïnteresseerd, maar ik kan steeds meer de kwaliteit van een goede blockbuster waarderen. SF en Actie, met Tom Cruise, maar ook over tijdloops. Gewoon zeer goed geschreven.
The Vast of Night
(Te zien op Amazon Prime)
Een film zoals een jonge Spielberg ze maakte. In een klein dorpje in de jaren 50 vangt een lokale radiozender plots een audiosignaal op dat al snel een buitenaardse oorsprong lijkt te hebben.
Plan B
(te zien op Disney+)
Een coming-of-age komedie over twee vriendinnen die op zoek gaan naar de morning after-pil na seks op een feestje. Zeer fijn filmpje.
Peanut Butter Falcon
Een jongen met het syndroom van Down loopt weg uit de zorginstelling om zijn grote held te ontmoeten: een worstelaar. Op zijn tocht wordt hij geholpen door leegloper Tyler. Prachtige film.
Captain Fantastic
(Te zien op Netflix)
Een vader voedt zijn gezin op op anarchistische, antikapitalistische leest. Wanneer de moeder, die al een tijdje depressief in een instelling zit, zelfmoord pleegt, gaat de hele familie op roadtrip naar haar begrafenis. Klinkt als een loodzwaar drama, maar de film is verrassend licht.
A Star is Born
Van die schmaltzige hollywoodfilms, bah! Maar “ A Star is Born” weet net de juiste lijn aan te houden over deze liefde tussen een alcoholverslaafde countryzanger en een zangeres.
Lucky
Mooi filosofisch filmpje met Harry Dean Stanton in de glansrol van Lucky, een hoogbejaarde vrijbuiter. Ook David Lynch is geweldig in deze film.
Promising Young Woman
Een vrouw zint al jaren op wraak voor een trauma uit haar jeugd. Bikkelhard qua onderwerp, maar het krijgt hier een actiekomediethriller-vleugje mee.
Chip’n Dale: Rescue Rangers
(Te zien op Disney+)
Hollywood reboot kindersentiment met vleugje ironie eroverheen, deel zoveel: een metafilm over knabbel en babbel, de eekhoorns, met heel veel filmmopjes.
Apollo 10 ½: A Space Age Childhood
(Te zien op Netflix)
Richard Linklater vertelt het verhaal van zijn jeugd: opgroeien in het Amerika toen de sky nog de limit was (of toch in Suburbia). Een tienjarige jongen mag naar de maan, maar dat is maar de kapstok voor een hoop nostalgie.
The Hand of God
(Te zien op Netflix)
Fantasierijke vertelling over de jonge Napolitaan Fabietto die alleen maar geïnteresseerd is in Diego Maradona, maar door een ongeluk zijn beide ouders plots verliest. Fellini voor mensen zoals ik, die nog nooit een film van Fellini zagen.
99 Homes
Sociaal drama over een man die uit zijn huis gezet wordt en daarna gaat werken voor de persoon die de uithuiszettingen organiseert: een gehaaide kapitalist. Ellende en miserie, in deze amerikaanse Kitchensinkdrama
Licorice Pizza
(Te zien op Amazon Prime)
Wat een heerlijke vibe heeft deze film. Over de vriendschap/verliefdheid tussen een ondernemende puberjongen en een 25-jarige vrouw die een weg naar buiten zoekt. Instant Crush ook op Alana Haim.
Glass Onion: Knives Out
(Te zien op Netflix)
Deze haalde nog net de lijst. Ik zag dit jaar het vreselijk overschatte Death On The Nile. Dan doet deze film veel leukere dingen met het Agatha Christie-achtige script. Zet verschillende mensen samen op een eiland, laat een dode vallen en zet er een heerlijke Daniel Craig bij, en je krijgt een komedie waarbij het heerlijk smullen is.