Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Laatste lijstje? Strips!    

Ik blijf dol op strips, al overkomt het me minder dan vroeger dat ik helemaal overdonderd geraak. Ongetwijfeld zijn die strips er wel, maar zitten ze verborgen in de stripspeciaalzaken in dit land. Maar er zijn toch een aantal strips die ik dit jaar las die ik met veel plezier heb ontdekt. 

Sabien Clement & Mieke Versyp – Vel
Een prachtig gemaakt boek over het leven van twee vrouwen die elkaar ontmoeten. Dit moet vermoed ik het mooiste boek van het jaar zijn. 

Karolina Szjeda – Tram 5 
Een vijftigjarige man zoekt naar een nieuwe carrière en wil trambestuurder worden. Maar vooral is dit een portret van een vader en een dochter. Zeer mooi debuut. 

Ward Zwart & Enzo Smits – Ik kom van ver maar blijf niet lang
Het blijft ontzettend treurig dat dit het laatste werk van Ward Zwart is, een zeer getalenteerde kerel die vorig jaar stierf. Dit is een geweldig mooi boek over opgroeien als jongeren. 

Ryan North – Slaughterhouse Five
Slaughterhouse Five is jarenlang mijn favoriete boek geweest, dus ik was heel benieuwd naar deze stripbewerking. De makers hebben er ook voor gezorgd dat het een goede strip is, die rekening houdt met wat het medium vraagt. 

Henry McCausland – Eight-Lane Runaways
Een absurde loopwedstrijd vormt de plot van dit boek. Vooral heel grappig en inventief.  

Matthew Dooley – Flake
De tekeningen lijken wat op die van Chris Ware, maar ‘Flake’ is vooral een heel amusant verhaal over rivaliserende ijsverkopers. Zeer benieuwd naar wat deze Dooley in de toekomst nog gaat maken. 

Brecht Evens – Idulfania
Ook in deze korte humoristische gagstrips over een ver sprookjesrijk toont Brecht Evens zich een van de meest getalenteerde Belgische stripmakers. Zijn tentoonstelling in Hasselt was trouwens mijn favoriete tentoonstelling van het jaar (en ook wel de enige denk ik).

Anouk Ricard & Etienne Chaize – Boule De Feu
De strips van Anouk Ricard zijn enorm grappig in hun knulligheid. Met de fantasyachtige achtergronden van Chaize wordt deze humorfantasystrip nog grappiger. Haar werk zou in het Nederlands moeten verschijnen! 

Guy Delisle – De Papierfabriek
Delisle blikt terug op zijn vakantiejobs in de papierfabriek van zijn vader. Delisle heeft een fijne manier van vertellen, met focus op de humor in het alledaagse. 

Sonny Liew – The Art of
Charlie Chan Hock Chye

Liew vertelt de geschiedenis van het ontstaan van Singapore aan de hand van het
leven van de fictieve tekenaar Charlie Chan Hock Chye. Grafisch erg goed
uitgewerkt, van mangastijl tot Disney-achtige figuurtjes.

Manu Larcenet – Blast 
Epische vertelling over een man die beschuldigd wordt van aanranding en aan de speurders zijn levensverhaal vertelt. Ik besef dat dat een slechte samenvatting is van dit vuistdikke, zwarte werk. 

Roz Chast – Can’t We Talk About Something More Pleasant?
Tekenares Roz Chast maakte enkele jaren geleden deze memoire over de laatste jaren van haar hoogbejaarde ouders. Zeer ontroerend portret. 

  • Berichtcategorie:Lijstjes