Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Vandaag: Film. In willekeurige volgorde.  

Ik heb al zeker 2 jaar geen cinema meer vanbinnen gezien. Pandemie en baby zorgden ervoor dat ik me moest beperken tot wat de digitale streamingdiensten mij aanboden. En af en toe een dvd. Maar ooit ga ik weer één keer per week naar de bioscoop. Dit jaar hield ik vooral van deze films. 

Our Ladies
Fijne Schotse film over een stel Katholieke tienermeisjes die uit de bol gaan in de grote stad Glasgow. Feel-good tot en met. 

Palm Springs
Deze film doet de plot van Groundhog Day dunnetjes over, maar slaagt erin daar een eigen, fijne komische draai aan te geven. 

Vice
Ik hou wel van de films van Adam McKay. Heel diepzinnig of historisch zijn deze reconstructies niet, maar hij brengt ze met veel gevoel voor ritme en vertelkracht. Deze gaat over hoe Dick Cheney als domme hilbilly uiteindelijk doorstootte tot de hogere echelons van de macht. 

The Trial of the Chicago 7 
Een degelijk vertelde, maar ook oer-Amerikaans rechtbankdrama waarin de goede het uiteindelijk winnen van de slechten. of zoiets. 

Dark Waters
We weten nu allemaal wat PFOS is, maar in de VS wisten ze dat al veel langer. Deze Dark Waters vertelt het verhaal van een milieujurist die uiteindelijk de kant van de goeden kiest. 

Joker
Ik snap dat deze film met zijn dubieuze moraal voor- en tegenstanders heeft, maar ik vond hem vooral meesterlijk geacteerd door Joaquin Phoenix. Taxi Driver, maar dan met een flinke update. 

Thunder Road
Amerikaanse indieprent die tragiek en humor zo door elkaar vlecht dat je niet weet of je naar een komedie of drama aan het kijken bent. Een agent verliest zijn moeder en kan niet om met de rouw. Met sublieme dans-uitvaartscène. 

The Kindergarten Teacher
Een kleuterjuf geraakt helemaal geobseerd door een jongetje in haar klas die prachtige poëzie schrijft. Beklemmend en tragisch, maar ook zeer mooi. 

Brooklyn
Een jonge vrouw verlaat thuisland Ierland om in Brooklyn te gaan wonen en geraakt verscheurd door de nieuwe identiteit die ze in de stad moet opbouwen. 

The Theory of Everything
Goed gemaakte biopic over het leven van Stephen Hawking. Naar de regels van Hollywood soms wat sentimenteel, maar ik zag ‘m toch graag. 

Nomadland
Een film over de weerbaarheid van mensen die zich op het randje van de wereld bevinden. Terechte oscarwinnaar.

1917
Ik was erg onder de indruk van dit oorlogsdrama en dan vooral de manier waarop het in één take gefilmd lijkt. 

The Lighthouse
Heel groezelige, korrelig gefilmde horror over twee eenzame vuurtorenwachters. Had de sfeer van een film uit begin 20ste eeuw, en dus ook te bekijken in het pikdonker.

I am not a witch
Een achtjarig meisje wordt beschuldigd van hekserij en overgebracht naar een reservaat voor heksen. Het klinkt als de plot van een hartverscheurende film, maar ondanks de zware thematiek was dit bij moment erg grappig. 

Dogman
Een hondenkapper is het beu om geterroriseerd te worden door de lokale crimineel en zint op wraak. Bouwt met heel veel geduld op naar de stevige plot.  

Luca
Klein, maar fijne animatiefilm. Je zou er zo voor naar Italië willen.

Inside
Wat we over 20 jaar nog zullen onthouden van de pandemie? Ongetwijfeld deze onwaarschijnlijk goed gemaakte comedyspecial van Bo Burnham. 

Babe
Ik had deze klassieke familiefilm over het varkentje dat denkt een hond te zijn nog nooit gezien. Met een kind in huis keek ik hem nu en ik was aangenaam verrast. 

  • Berichtcategorie:Lijstjes