Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Vandaag: Film. In willekeurige volgorde.  

Ik zag dit jaar 55 films volgens de statistieken. Daar zat heel wat licht entertainment bij, want zo gaat dat met een baby in huis: de zware drama’s laat je dan even links liggen. Ook zeer weinig cinemabezoeken, iets waar ik in 2020 hopelijk wel weer tijd voor kan maken, waardoor er niet veel films uit 2019 zijn die ik gezien heb. Misschien dat we daar in de kerstvakantie met hulp van de bibliotheek nog een inhaalbeweging maken. Enfin, 10 films die ik dit jaar met liefde zag in willekeurige volgorde. Een aantal daarvan stonden ook al in mijn lijstje met beste films van de laatste 10 jaar. 

 

Eighth Grade
Tiener Elsie Fisher wil een bekende YouTube-ster zijn, maar is in het echte leven ontzettend verlegen. Prachtig debuut van voormalig YouTube-ster Bo Burnham

Green Book
Een zwarte concertpianist en zijn italoamerikaanse chauffeur ontwikkelen een diepe vriendschap op tour door de zuidelijke staten van de VS. 

The Favourite
Lanthimos blijft de enige geweldige absurde film na de andere maken. Deze film over een machtsstrijd aan het Engelse hof toont vrouwen met haar op hun tanden. 

Sorry to Bother You
Zwarte man wordt succesvol telemarketeer wanneer hij als een blanke begint te praten. Absurditeiten alom in deze naar Atlanta-ruikende komedie.

Isle Of Dogs
De Films van Wes Anderson zijn altijd goed, ook als ze stop-motion zijn. Over honden die verbannen worden naar een eiland. 

The Florida Project
Achter Disneyworld Florida bevinden zich woonblokken voor mensen die geen geld hebben. Deze harde, maar ook warme film volgt het leven van enkele kinderen daar, die Disneyland wel kunnen zien, maar er dus niet naartoe kunnen. 

Moonlight
Deze mooie film (en oscar-winnaar) met vertraging dan alsnog gezien. Helemaal terecht bejubeld! 

Booksmart
2 nerds beseffen dat ze hun hele schooltijd verpesthebben door zo te studeren en proberen dat op één avond goed te maken. In de jaren negentig zou dat uitlachcinema geworden zijn, vandaag levert dat warme film op! 

Toy Story 4
Pratend speelgoed blijft ontroeren. Of zoiets. 

School Life
PRachtige documentaire over twee oude leerkrachten die hun leerlingen blijvend inspireren. 

  • Berichtcategorie:Lijstjes