Binnenkort is het 2020 en is er weer een decennium voorbij. Geen beter moment dus om terug te blikken op de afgelopen tien jaar en te zeggen wat ik de mooiste films/boeken/documentaires/tv-series/strips vond. Tot slot: documentaires

Documentaires, dat zijn eigenlijk films besef ik, en dus hadden ze evengoed hier bij kunnen staan. Maar ik splits het toch graag op, omdat het kijkplezier bij mij ook anders is. En omdat er zoveel goede films gemaakt zijn, en zoveel goede documentaires. Opvallend is dat ik met name van documentaires houd over mensen. Planet Earth vind ik ook prachtig hoor, maar verhalen over de zoekende mens blijven mij toch het meeste bij. 

25

Making a Murderer (2015)

Weet je nog, toen we allemaal plots een mening hadden over een moordzaak in de VS en de onschuldige Steve Avery? ‘Making a Murderer’ vertelde dit bizarre True Crime-verhaal als een tv-serie, met plotwendingen, cliffhangers, waardoor je als kijker soms vergat dat je naar een echt verhaal aan het kijken was. Seizoen 2 wel nooit gezien. 

Lees meer op IMDB

24

Robin Williams: Come inside my mind (2018)

 

Als kind was ik dol op films met Robin Williams. Jumanji, Miss Doubtfire, Hook, Aladdin: noem maar op. Maar ook daarna speelde hij soms erg goed in films als One Hour Photo of Insomnia. Zijn zelfgekozen dood kwam dus ook hier als een schok. HBO maakte deze mooie biografische documentaire over de komiek die geplaagd werd door depressies. 

Lees meer op IMDB

23

Fyre (2019)

Een muziekfestival voor hipsters dat uitdraait op een totaal fiasco. Dat is in het kort waar deze documentaire over gaat. Destijds breed uitgesmeerd in de media, want haha, wat konden we lachen met die Instagrammers, maar eigenlijk is dit gewoon een verhaal over een oplichter die net niet slim genoeg was. 

Lees meer op IMDB

22

Knuckle (2011)

In Ierland organiseren zigeunerclans onderling vuistgevechten. Deze documentaire geeft een inkijk in deze onbekende subcultuur die draait om regels en traditie, waarbij ze vooral twee rivaliserende clans volgen. 

Lees meer op IMDB

21

Citizenfour (2014)

Het is ongelooflijk dat deze film al van 2014 is geleden, want dat betekent dat het hele schandaal rond NSA en klokkenluider Edward Snowden al meer dan 5 jaar geleden is. We worden allemaal afgeluisterd, en sinds Snowden zijn we daar ook zeker van. 

Lees meer op IMDB

20

Knock Down The House (2019)

Dat de Amerikaanse politiek ziek is, weten we allemaal, maar deze documentaire moet toch hoop bieden voor de Amerikaanse bevolking. We volgen 4 jonge vrouwen die opkomen voor de verkiezingen. Met onder meer de erg straffe Alexandria Ocasio-Cortez, die het uiteindelijk ook haalt. 

Lees meer op IMDB

19

Hello, I Am David! (2015)

De concertpianist David Helfgott belandt na een zenuwinzinking in psychiatrische instellingen. Sindsdien staat hij op een kinderlijke, naïeve wereld. Ondersteund door zijn vrouw treedt hij nog steeds overal ter wereld op. Fascinerend en ontroerend portret. 

Lees meer op IMDB

18

Inside Job (2010)

De wereldwijde financiële crisis in 2008 was het gevolg van hebzucht. Banken, Amerikaanse politici: allemaal hebben ze boter op het hoofd. En het ergste? Dezelfde mensen zitten nog steeds aan de knoppen. 

Lees meer op IMDB

17

Weiner (2016)

Anthony Weiner wil burgemeester van New York worden, maar de dickpicks die hij verstuurde online, zitten politiek succes in de weg. En de man heet dan nog Weiner ook. Een komitragisch portret van een politicus in een politiek landschap dat elke persoonlijke fout genadeloos afstraft.  

Lees meer op IMDB

16

Going Clear (2015)

Ik ben mateloos gefascineerd door de onzin waarin mensen willen geloven. De SF-verhaaltjes van Ron L. Hubbard groeiden uit tot de sekte Scientology. Het zou hilarisch zijn als het niet om te huilen was. In deze documentaire vertellen ex-leden waarom dat clubje van Tom Cruise toch niet zo’n vrolijke bende is. 

Lees meer op IMDB

15

Shirkers (2018)

Documentairemaker Sandi Tan maakte in haar studententijd een film met een veel oudere Amerikaanse man Georges Cardona. Maar vlak na de opnames verdwijnt Cardona, samen met alle opnames. Tan gaat 20 jaar later op zoek naar wat er toen precies aan de hand was en maakte er deze bevreemdende, mysterieuze documentaire over. 

Lees meer op IMDB

14

Jim & Andy: The Great Beyond (2017)

In 1999 speelt Jim Carrey Andy Kaufman in de biopic ‘Man on The Moon’. Maar Carrey blijft ook buiten de opnames in de rol van Kaufman steken, zo erg zelfs dat Kaufmans familie het gevoel heeft dat de overleden komiek het lichaam van Carrey heeft overgenomen. Een film over extreme method acting, toewijding en idolatrie. Opnieuw heel bevreemdend. 

Lees meer op IMDB

13

The Wolfpack (2015)

Zes broers mogen van hun vader hun appartement in New York niet verlaten en groeien op met films. Ze brengen hun kindertijd door met het naspelen van de films. 

Lees meer op IMDB

12

The Imposter (2012)

Het verhaal van The Imposter zou je niet in een film kunnen gieten, omdat iedereen het te ongeloofwaardig zou vinden. De Franse Fréderic Bourdin doet alsof hij Nicholas Barcay is, een jongen die op zijn 13de spoorloos verdwijnt. Ondanks het feit dat de Fransman op dat moment al een stuk in de 20 is, slaagt hij erin om de familie te doen geloven dat hij hun vermiste zoon is. Bourdin wordt betrapt, maar doet hetzelfde truukje daarna nog een aantal keren. 

Lees meer op IMDB

11

Exit Through The Gift Shop (2010)

Kan je dit een documentaire noemen? De Britse kunstenaar Banksy neemt iedereen bij de neus in deze valse documentaire over zijn identiteit, maar vertelt terwijl wel een verhaal over de moderne kunstwereld. 

Lees meer op IMDB

10

Best of Enemies: Buckley vs Vidal (2015)

Toen politieke discussies nog toonbeelden van intellectualiteit waren: de liberale schrijver Gore Vidal en conservatieve opiniemaker William Buckley kruisten meermaals de retorische degens. Deze documentaire brengt het verhaal van die jarenlange rivaliteit. Voor iedereen die van politiek en taal houdt. 

Lees meer op IMDB

09

Louis Theroux (2010 – …) 

Louis Theroux ging in zijn jonge jaren vooral langs bij vreemde, Amerikaanse subculturen, maar het laatste decennium zijn zijn reportages serieuzer van toon geworden. Alcoholverslaafden, transgenderkinderen, anorexiapatiënten zijn maar een paar van zijn onderwerpen, maar de formule blijft hetzelfde. Theroux is empathisch, maar schrikt er ook niet voor terug om zijn geïnterviewden te confronteren. Ik kan echt niet kiezen tussen alle sterke reportages die hij heeft gemaakt, gewoon altijd kijken is de boodschap. 

Lees meer op IMDB

08

Rabot (2016)

De Gentse woontorens van het Rabot moeten verdwijnen. Regisseuse Christina Vandekerckhove richt haar camera op de overblijvende bewoners, die zich aan de ondergrens van onze maatschappij bevinden. Wonderlijk mooi in beeld gebracht.  

Lees meer op IMDB

07

Fuocoammare (2016)

Wie Lampedusa zegt, zegt vluchtelingen die over zee richting Europa komen. Gianfranco Rosi wil het echt niet alleen over de  vluchtelingencrisis hebben, maar wil meer vertellen. Hij focust zich dus ook op het dagelijkse leven op het Italiaanse eiland, waar de vluchtelingencrisis niet de voornaamste bezorgdheid is. Met een glansrol voor een tienjarig jongetje dat bij zijn grootouders woont. 

Lees meer op IMDB

06

The Man Who Saved The World (2014)

Wanneer er in een Russische kazerne het bericht komt dat de VS kernwapens op het land heeft afgevuurd, houdt de Russische luitenant Stanislav Petrov het hoofd koel. In plaats van het protocol te volgen en onmiddellijk terug te vuren, wil hij zeker zijn. Uiteindelijk blijkt een computerfout het alarm te hebben veroorzaakt. Zo voorkomt een onbekende Russische militair eigenhandig de Derde Wereldoorlog. 

Lees meer op IMDB

05

Searching For Sugar Man (2012)

Ok, dat verhaaltje van een Amerikaanse, vergeten folkartiest die zonder het te weten in Zuid-Afrika een heuse muzikale legende is, bleek een wat poëtische invulling van de werkelijkheid, maar het blijft een goed verhaal, en dat vinden wij hier bij het Ongerijmde toch het belangrijkste. 

Lees meer op IMDB

04

Marwencol (2010)

Een man wordt aangevallen op café en verwerkt zijn trauma’s in het Belgische dorp Marwencol. Nooit van gehoord, zegt u? Dat kan best, want Marwencol is een dorp dat de man zelf bedacht heeft en dat bewoond wordt door poppen. Prachtig verhaal over de helende kracht van verbeelding. 

Lees meer op IMDB

03

School Life (2016)

Deze documentaire volgt het leven aan een Ierse privéschool, en dat vooral dat van leraars John en Amanda Leyden, die al tientallen jaren les geven maar nog altijd even geïnspireerd en inspirerend blijken. De school waar ik zelf graag gezeten zou hebben denk ik. 

Lees meer op IMDB

02

Garnet’s Gold (2014)

Garnet is een man die zich wat mislukt voelt in het leven. Maar dan komt hij een schat op het spoor en beslist hij dat hij die schat kost wat kost vinden zal. Ik vond dit zo’n mooie, ontroerende film, omdat het toont dat wij mensen vooral door het leven sukkelende wezens zijn op zoek naar liefde en erkenning. 

Lees meer op IMDB

01

Finding Vivian Maier (2013)

De straatfotografie kreeg er na de ontdekking van Vivian Maier in één klap een fantastische kunstenares bij. Maier bracht haar leven in volle anominiteit door, maar bleek na haar dood dozen vol foto’s te hebben achtergelaten. 

Lees meer op IMDB

  • Berichtcategorie:Lijstjes