Tom Wouters vult de hele dag papier. Hieronder zie je waartoe zulk gedrag leiden kan. 

Boeken

Een beer in de trein

Uitgeverij Lannoo, 2021
Tekeningen: Rosalien Helsen

Een komisch misverstand over een schattige teddybeer.

Tijl en opa gaan met de trein naar de dierentuin. Tijls lievelingsknuffel reist mee. Er stapt een man op. Hij gromt: 'Heb jij een beer bij je? Die moeten in een kooi!' Een andere reiziger hoort dit en wordt bang. Zit er een beer in de trein? Het verhaal reist van bank tot bank en wordt steeds groter...

Als dat maar goed komt!

Ik verzamel opa's

Uitgeverij Lannoo, 2019
Tekeningen: Julie Vangeel

Al mijn vrienden hebben een opa. Sommigen hebben er zelfs twee. Ik niet. Ik heb alleen een oma. Ze woont in een groot huis, samen met andere opa's en oma's. Ik wilde ook graag een opa, dus begon ik ze verzamelen. Hier in dit huis woont mijn hele collectie. Opa Baziel was ooit dierentemmer in een circus. Opa Leopold kweekt groenten, maar eet zelf nooit sla of tomaten. En heb je mijn opa Abdel al ontmoet?

Een grappig en ontroerend voorleesboek over de band tussen grootouder en kleinkind.

Urbanus: van Amedee tot Zulma

Standaard Uitgeverij, 2019

Meer dan 35 jaar geleden klopte de jonge tekenaar Willy Linthout aan bij Urbanus. Linthout had het idee om een stripreeks te starten rond de komiek en zanger. Om Urbanus te overtuigen had hij de eerste pagina's bij van wat het eerste album zou worden: Het fritkotmysterie. Het was het begin van een succesverhaal dat tot vandaag voortduurt. In 'Urbanus. Van Amedee tot Zulma' sprak Tom Wouters met Linthout en Urbanus over die 35 jaren samenwerking. De bijzonder openhartige gesprekken geven een unieke blik in de coulissen van deze dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen ook over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke.

De tsaar had last van staar

Uitgeverij Voetnoot - 2018

Het onbekende Rusland leren kennen middels poëzie? Poesjkin probeerde het al, maar met dit werk vervolmaakt Tom Wouters (°1984, Turnhout) de oefening. Hij heeft helemaal niets met Rusland en weet er ook maar weinig van. Dit werk slaagt er dan ook magistraal in Rusland op geen enkele manier aanschouwelijk te maken. In 'De Tsaar had last van staar' speelt Tom Wouters met veel plezier met letters, woorden en rijmschema's zoals ook Drs. P en Daan Zonderland dat konden. En langs de neus weg neemt hij autocratische regimes op de hak. In twintig speelse rijmgedichten, elk voorafgegaan door een historische context - door de dichter bedacht tijdens het schrijven - schetst Wouters een beeld van Moedertje Rusland dat eenieder vertwijfeld zal achterlaten.

Artikels

Ik schrijf recensies en artikelen over boeken en strips voor cultuurtijdschrift Gonzo (Circus): 
– Portret Gerald Murnane – Gonzo Circus #152, juli-augustus 2019
– Portret Edouard Levé – Gonzo Circus #142, november-december 2017

 • Ik ben deel van het eindredactieteam van Stripgids (“Het beste striptijdschrift van Europa”) en schrijf er af en toe ook artikelen voor:  
  – “Ter Illustratie”: Een portretreeks van Vlaamse illustratoren
                    * Benjamin Leroy – Stripgids 08 – September 2020
                    * Fien Jorissen – Stripgids 09 – Juni 2021
  – “Het leven van Paul”, artikel over het werk van Michel Rabagliati – Stripgids 07 – Mei 2020
  – “Waarom kan het leven niet gewoon leuk zijn?”, artikel over de Moomins – Stripgids 05 – Mei 2019
  – “Het is altijd Pis of kak: op zoek naar het geheim achter Urbanus” – Stripgids 02 – November 2017

 • In 2012 schreef ik een artikel over Boris Vian voor Knack (Focus). Je vindt dat hier. 

   

Andere projecten

 • In 2017 liep in het Speelkaartenmuseum van Turnhout de tentoonstelling: “Kattenkwaad: 35 jaar Urbanus verstript”. Ik was de curator van deze tentoonstelling. Boeken

Ik vul hele dagen papier. Soms leidt dat tot resultaten.

BOEKEN

Journalistiek werk

Andere projecten