Kippenvel

Men vroeg aan een panel van 250 mensen om te beschrijven wat kippenvel is. Een meerderheid begreep de vraag verkeerd. Ze begonnen momenten uit hun leven op te sommen waarop ze kippenvel hadden ervaren: die keer met de vallende ster, het moment waarop de radio net dat liedje speelde dat men al de hele ochtend aan het neuriën was, die avond van de eerste kus, … al deze mensen mochten beschikken.

De vraag werd opnieuw gesteld, maar anders. Konden de overblijvers misschien een definitie geven van de fysieke sensatie die kippenvel is? In het panel zaten mensen die met een biologische precisie duidden wat er fysiek gebeurde: ze hadden het over adrenaline die vrijkwam en orripilatie of spasmodermie veroorzaakte. Deze aanwezigen kregen een doorverwijzing naar de beroepsschool voor medisch onderlegden, gewoon om er van af te zijn.

 

"De vraag werd opnieuw gesteld, maar anders."

Er bleven nu niet veel mensen meer over. Iemand die kippenvel uitbeeldde in moderne dans mocht naar huis, iemand die kippenvel omschreef als een negenletterwoord dat bestond uit twee delen werd de deur gewezen. Was er in deze willekeurig samengestelde groep dan niemand die kon zeggen wat kippenvel is? Een oude man riep ‘Eureka’, maar stapte toen zonder verder iets te zeggen op. 

Voor het verhaal zou het natuurlijk goed zijn als er uiteindelijk maar één iemand overbleef die de oplossing had, maar in het echt zaten er nog 32 mensen over de vraag na te denken toen een man die leek op een buikspreekpop heel zachtjes fezelde: “ik weet niet of het klopt, maar volgens mij is kippenvel dat moment waarop de fysieke wereld zich laat verrassen door het geestelijke, wanneer men plots beseft dat er aan de werkelijkheid niet te ontkomen valt. Als ik kippenvel heb, dan lijkt het alsof er naast de vier windrichtingen nog een vijfde opduikt die al even snel luwt.” 

De 31 anderen begrepen niet waar de man het over had, zij verlieten de zaal. Bleef hij alsnog alleen over, zoekend naar een ander woord voor eenzaamheid.

  • Berichtcategorie:Blog / Verhalen