Het jaar loopt op zijn einde. Tijd voor de eindejaarslijstjes. Vandaag: muziek. In willekeurige volgorde.  

Muziek was een van mijn trouwe bondgenoten in dit coronajaar. En dankzij de Bandcamp Fridays heb ik er dit jaar meer geld dan de jaren ervoor aan uitgegeven en staan er ook meer albums van dit jaar op het lijstje.  Hieronder staat alle muziek (oude en nieuwe releases door elkaar) die ik in 2020 ontdekte en die mij dit jaar troost, vreugde en woonkamerfeestjes op mijn eentje bezorgde. 

Nina Simone 
‘Nuff Said (1968)
Simone is al jaren een vaste waarde in mijn eindejaarslijstjes. Ik blijf albums van haar ontdekken. Een onmisbare parel, met het geweldige ‘Ain’t Got No/ I Got Life”, wat misschien wel een lijflied van 2020 zou kunnen worden. 

Little Bob & The Lollipops
Nobody But You (2020)
Reissue uit 1965 door crate diggers Mississippi Records. Heerlijk oude soulvibe, had de ideale plaat voor tuinfeestjes deze zomer kunnen worden. (Bandcamp

Clarence Frogman Henry
Ain’t Got No Home: The Best of (1994)
Beste manier om artiesten te leren kennen is door obscure verzamelplaten  te beluisteren. Deze crooner kreeg als bijnaam Frogman omdat hij soms plots als een kikker begon te zingen. (hier het bewijs

Jimmy Duck Holmes
Cypress Grove (2019)
Zeer dik aangezette Delta Blues-plaat, goed om tijdens avondwandelingen uw gedachten over de wereld uit te zetten. (Bandcamp)

Betty Davis
They Say I’m Different (1973)
Betty Davis stond al langer op mijn radar, maar ik dacht altijd dat ze te funky zou zijn voor mijn tere ziel. Dit jaar bleek dat ik best wat meer funk kon gebruiken. (Bandcamp)  

Ella Fitzgerald
Ella: Live in Berlin (1960)
Soms valt het kwartje bij mij wat later. Ik kende Ella alleen van haar studiowerk (en dat is vaak wat saai), maar toen zag ik dit filmpje en dat was genoeg om mij helemaal overstag te laten gaan. The Lost Berlin Tapes die dit jaar verschenen nog niet geluisterd. 

The Mountain Goats
Getting Into Knives (2020)
The Band van John Darnielle brengt elk jaar wel een album uit, maar Getting Into Knives is een van de hoogtepunten in hun discografie. het solo-lockdownalbum ‘Songs for Pierre Chauvin‘ is trouwens ook de moeite voor wie van de vroege Mountain Goats houdt. (Bandcamp)

Fiona Apple
Fetch The Bolt Cutters (2020)
Weinig origineel, want staat op elk lijstje dat ik dit jaar al gezien heb. Maar het is ook gewoon een heel erg goed album. 

Clem Snide 
Forever Just Beyond (2020)
Ik was vroeger grote fan van deze Amerikaanse indiepopgroep, maar was ze uit het oog verloren. En dan plots ontdek je dat ze een majestueuze comeback hebben gemaakt. (Bandcamp)

Nathan Salsberg
Landwerk (2020)
Dromerige gitaarloops, wat ruis en in de verte een zon die ondergaat. Landwerk is de ideale muziek om ’s nachts voor wakker te blijven. (Bandcamp

Mort Garson
Plantasia (1976)
Elektronische muziek in de jaren 1970, oorspronkelijk gemaakt om uw kamerplanten beter te laten groeien. Als dat niet genoeg argumenten zijn om dit te luisteren, dan weet ik het ook niet.  (Bandcamp)

Bohren & Der Club Of Gore
Patchouli Blues (2020)
Doomjazz. Nachtmuziek voor mensen met insomnia. de soundtrack voor het einde van de apocalyps, als er alleen nog wat dingen liggen na te smeulen. Gezelligheid troef met andere woorden. 

Will Johnson
El Capitan (2020)
Will Johnson kabbelt al jaren mee als singersongwriter, en past in dezelfde schuif als waarin Jason Molina, Will Oldham en Bill Callahan zitten. Troost voor regenachtige dagen. (Bandcamp)

Damien Jurado
What’s New, Tomboy? (2020)
Damien Jurado kabbelt al jaren mee als singersongwriter en past in dezelfde schuif als waarin Jason Molina, Will Oldham en Bill Callahn zitten. Of heb ik dat al eens gezegd? (Bandcamp)

M. Ward
Migration Stories (2020)
M. Ward heeft de afgelopen jaren wat mindere platen gemaakt, maar was dit jaar weer op zijn best met zijn heerlijke warme bad-plaat “Migration Stories”. Bracht dit jaar ook een Billie Holiday-tribute uit, dat ik nog moet ontdekken. (Bandcamp)

Bill Callahan
Gold Record (2020)
Vorig jaar haalde hij mijn eindejaarslijst met ‘Shepherd in a sheepskin vest’, dit jaar doet hij dat trucje over met ‘Gold’. Eerlijk? Ik vind die van dit jaar beter. Goede zet ook om het album te beginnen met “Hello, this is Johnny Cash”. (Bandcamp)

Bonny Light Horseman 
Bonny Light Horseman (2020)
Samenwerking tussen drie folkartiesten levert een betoverend mooi folkalbum op. En zo leerde ik Tia Blake kennen (zie verderop) (Bandcamp)

Josienne Clarke
In All Weather (2019)
Prachtig folkalbum van eind 2019. Josienne Clarke zou wel eens een heel grote naam kunnen worden. Ik kan niet wachten op een opvolger. 

Brother Theotis Taylor
Brother Theotis Taylor (2020)
Weer een reissue van Mississippi Records, met oude gospelblues. Niet dansbaar, maar alleluia nog aan toe! (Bandcamp)

Tia Blake
Folksongs & Ballads (1971)
Eind jaren 1960, begin jaren 1970 leek de stroom aan folkzangeressen haast onuitputtelijk. Ik dacht dat ik ze allemaal kende, maar ik dwaalde. Tia Blake blijkt een onterecht vergeten naam.  

Koko Taylor
 The Blues Collection (1994)
Stevige Bluesmadammen, daar kan je er ook nooit genoeg van hebben. Na Big Mama Thornton, Etta James en Sister Rosetta Tharpe ontdekte ik dit jaar deze furie. 

Loren Conners & Kath Bloom
Sand In My Shoe (1983)
Dit wordt Psychfolk genoemd, maar ik hoor vooral mensen in een vrolijke roes. Kaal en sober en voor mensen die alles mooi binnen de lijntjes willen wellicht onbeluisterbaar, maar dit was mijn feelgood-album van het jaar. (Bandcamp)  

John Blek
The Embers (2020)
Wellicht het meest poppy, radiovriendelijke album in deze lijst, maar het openingsnummer “Empty Pockets” vond ik een van de mooiste nummers van het jaar. (Bandcamp)

Sam Lee 
Old Wow (2020)
Sam Lee is de Sam Amidon (zie hieronder) van de Britse folkmuziek: hij brengt de folkmuziek uit Groot-Brittannië zo de 21ste eeuw binnen. Bezwerend en hypnotiserend. (Bandcamp

Sam Amidon
Sam Amidon (2020)

Sam Amidon is de Sam Lee (zie hierboven) van de Amerikaanse folkmuziek, en dat al enkele platen lang. Op het kruispunt van het muzikale verleden van de VS en de toekomst zit Sam Amidon met zijn banjo. (Bandcamp)

  • Berichtcategorie:Lijstjes