Expo 'Tapijtsgeest' - vanaf 10 oktober

Eerder dit jaar kreeg ik een vreemde vraag: of ik een verhaal op kindermaat kon schrijven over de West-Vlaamse tapijtindustrie? 

Erfgoed Zuid-West had een grote tentoonstelling over deze typische West-Vlaamse ambacht gepland, maar een pandemie strooide roet in het eten. Al snel kwamen ze met een alternatief: ze zouden de tentoonstelling opdelen in verschillende dozen, die lokale bibliotheken, scholen of culturele centra dan konden ontlenen. Deze tentoonstelling heet ‘Tapijtsgeest’ en vanaf 8 oktober kan je ze op verschillende plekken in West-Vlaanderen gaan bekijken. 

Een van die dozen is een Kamishibai: een Japans verteltheatertje voor kinderen. En daarvoor schreef ik dus het verhaal, over een meisje dat een bezoek brengt aan de tapijtenfabriek waar haar vader werkt en leert dat je om tapijten te maken maar beter ballerina’s, wolkenstaarders en mensen die de eindjes weer aan elkaar knopen in de buurt hebt. 

Zo’n verhaal zou natuurlijk niets zijn zonder prachtige tekeningen. Die kwamen van Julie Vangeel, met wie ik ook ‘Ik verzamel opa’s’ maakte. En wat zien ze er weer fantastisch uit! 

Als je dus dit najaar in Zuid-West-Vlaanderen bent, probeer dan zeker deze tentoonstelling mee te pikken en zo te ontdekken wat er zich allemaal afspeelt in de tapijtenfabriek!

  Je vindt alle praktische info hier.