In ‘Kortrijm’ lijst ik 5 recente culturele ontdekkingen op. Nieuwe cd’s, filmtrailers, boeken en strips die er zitten aan te komen of een site waar ik razend enthousiast over ben.  

1

Sorry You Couldn’t Make It

Daar hebben we Swamp

Dogg weer! 

De eigenzinnige soulzanger Swamp Dogg maakte in de begin jaren 1970 een aantal uitstekende platen (‘Cuffed, Collared & Tagged’ vb), waarna het een hele tijd stil bleef. Tot in 2018, toen hij autotune op magistrale losliet op zijn soulstem op het album ‘Love, Loss & Autotune’. Begin volgend jaar komt hij met een nieuwe plaat aanzetten, waarvoor hij onder meer samenwerkte met Sam Amidon & Bon Iver. Eerste single klinkt alvast geweldig!  

Check de Bandcamp-pagina van het album

2

The Bears’ Famous Invasion of Sicily

Mattotti maakt animatie

van kinderboek Dino

Buzzatti

De Italiaanse schrijver Dino Buzzati schreef niet alleen serieuze romans, maar is ook de auteur van de Beroemde bereninvasie van Sicilië, een knotsgek kinderboek dat een aantal jaren geleden in Nederlandse vertaling verscheen bij uitgeverij Karaat (check vooral de prachtige tekeningen die Buzzati zelf maakte!) Nu maakt de Italiaanse stripmaker Mattotti er een animatiefilm van, die vanaf volgende week in de Belgische zalen loopt.  

Hier vind je meer info 

3

De vlakte

Gerald Murnane 

eindelijk vertaald in 

het Nederlands

Dit jaar schreef ik voor Gonzo (Circus) nog een liefdesverklaring aan het werk van Gerald Murnane, en vroeg ik me luidop af hoe het kwam dat er geen Nederlandse vertalingen van bestonden. Maar kijk, Uitgeverij Signatuur waagt zich begin 2020 aan een vertaling van zijn metafysische/metaforische roman ‘The Plains’. 

Hier vind je meer info 

4

Maan Kanaal

Nieuw stripalbum

van Fred

De Nederlandse uitgeverij Hum! blijft werk van de Franse tekenaar Fred uitgeven, vooral bekend van de reeks Philemon. Maar zijn losstaande albums vind ik vaak nog beter. In ‘Maan Kanaal’ gaat de maan de concurrentie aan met een tv-zender. Oorspronkelijk aangekondigd voor volgende week, maar zou ook begin januari kunnen zijn: daarover brengt de site van de uitgeverij weinig duidelijkheid. 

Hier vind je meer info 

5

Felix The Cat

Tekenfilmkat

wordt 100 jaar oud

En tot slot geen nieuwlichterij, maar een ouderwetse uitsmijter. Felix The Cat wordt 100 jaar oud, en dus deel ik graag een van zijn tekenfilms. Hoppakee! 

  • Post category:Kortrijm