In ‘Kortrijm’ lijst ik 5 recente culturele ontdekkingen op. Nieuwe cd’s, filmtrailers, boeken en strips die er zitten aan te komen of een site waar ik razend enthousiast over ben. Elke keer wanneer ik er zin in heb!  

1

If you could touch her at all

Bill Callahan covert

Lee Clayton & Leonard 

Cohen

Bill Callahan, die dit jaar nog het geweldige album ‘Shepherd in a Skeepskin vest’ uitbracht, sluit zijn muzikale jaar af met een twee songs tellende EP, allebei covers. 

Luister hier naar If you could touch her at all/So Long Marianne

2

Avenue 5 

Toeristen in de ruimte

 

Deze week deelde ik nog de beste series van het afgelopen decennium, maar er is ook moois om naar uit te kijken. Het nieuwe seizoen van Better Call Saul of Fargo. In de categorie gloednieuw ziet ‘Avenue 5’ van HBO er op basis van de trailer veelbelovend uit. Hugh Laurie speelt een kapitein op een ruimteschip voor toeristen. 

Hier vind je meer info 

3

Denkbeeldige studie over Nederland door Boris Vian 

Opperpatafysicus

Boris Vian

en Nederland

Ik heb het in de eerste Kortrijm al over de 100ste verjaardag van Boris Vian gehad, deze week kreeg ik ook dit fijne boekje in handen. H.H. Spoorenberg, de grootste Boris Vian-kenner van Nederland maakte voor de Nederlandse academie voor Patafysica een overzicht van alles wat er over Boris Vian is verschenen in het Nederlandse taalgebied. Iets voor nerds, maar wel zeer leuk. En warempel, ik sta zelf vermeld in het dankwoord. Geen idee hoe dat me is overkomen. (Over dat patafysisch genootschap schrijf ik later nog wel eens iets, maar je kan nu al hier terecht als je meer wil weten. Je kan er het boek ook nabestellen.  

4

Ginseng Roots

Craig Thompson

maakt een comic

Striptekenaar Craig Thompson (van ‘Een Deken van Sneeuw’, ‘Habibi’ en ‘Ruimtekruimels’) groeide op op een boerderij die ginseng kweekte. Dat verhaal brengt hij nu in een comicreeks die ‘Ginseng Roots’ heet. Zelf nog niet gelezen (ik wacht wel tot de integrale verschijnt), maar ’t ziet er wel al fantastisch uit. 

Hier vind je meer info 

5

Man Walked On The Moon

Nieuw album van 

Abner Jay 

Abner Jay stierf in 1993, maar op 15 december verschijnt een nieuw album van de man. Voor wie hem niet kent: Onemanband Abner Jay maakte blues, die het midden hield tussen comedy en zware tragiek. Zijn beste nummer is ‘I’m so depressed’, waarvan op dit nieuwe album weer  een nieuwe versie staat. Over Abner Jay schrijf ik ooit nog wel eens iets op deze blog. 

Hier vind je meer info

  • Post category:Kortrijm