In ‘Kortrijm’ lijst ik 5 recente culturele ontdekkingen op. Nieuwe cd’s, filmtrailers, boeken en strips die er zitten aan te komen of een site waar ik razend enthousiast over ben. Elke twee weken of wanneer ik er zin in heb!  

1

Frogcatchers

Jeff Lemire

Als Amerikaans comicmaker Jeff Lemire een graphic novel maakt, dan is dat bijna altijd goed. Lemire slaagt erin om de typische genrefictie (horror, sf, fantasy) altijd een diepere, persoonlijke laag mee te geven. In deze roman wordt een man wakker in een kamer, zonder te weten hoe hij daar is beland.

Lees meer over Frogcatchers

2

Iowa Dream

Postume plaat

van Arthur Russell

Arthur Russell mag dan in 1992 overleden zijn aan de gevolgen van aids, toch verscheen er deze week een gloednieuw album. ‘Iowa Dream’ bevat alle typische Russell-ingrediënten: avant-garde, disco, folk etc. 

Hier kan je luisteren naar Iowa Dream

3

Utopia Avenue

David Mitchell

kondigt nieuwe roman 

aan

Het is nog wel wat nachtjes slapen, maar na 5 jaar kunnen we nog wel even langer wachten. David Mitchell, schrijver van onder meer Cloud Atlas en The Thousand Autumns of Jacob De Zoete, brengt in de zomer van 2020 ‘Utopia Avenue’ uit, een roman over een fictieve Britse band in de jaren 1960. Mitchell houdt ervan al zijn romans aan elkaar te linken. Deze keer zou de gitarist Jasper de Zoet heten, wellicht een verre nakomeling van Jacob. Die staat bij deze op ons verlanglijstje. 

Hier vind je meer info 

4

STUMM433

Hoe cover je stilte?

4’33” van de componist John Cage was een gedurfd statement. Het stuk kan met elk instrument worden gespeeld en het bestaat eruit dat de artiest in kwestie 4 minuten en 33 seconden lang zijn instrument niet bespeelt. Stilte dus. Mute Records slaagt er nu zelfs in om een hele boxset uit te brengen met interpretaties van dit nummer. Dat dat geen lege doos hoeft te zijn, hoor je alvast in de cover hieronder. 

Hier vind je meer info 

5

Minnie et le secret de Tante Miranda

Cosey en disney

 

Zoals je hier kon lezen was ik erg gecharmeerd van het Mickey-verhaal dat de Franse tekenaar Cosey voor Disney maakte. En kijk, hij heeft nu een tweede verhaal getekend. Ziet er haast even charmant uit. Hopelijk verschijnt deze wel in het Nederlands!

Hier vind je meer info. 

  • Post category:Kortrijm