Binnenkort is het 2020 en is er weer een decennium voorbij. Geen beter moment dus om terug te blikken op de afgelopen tien jaar en te zeggen wat ik de mooiste films/boeken/documentaires/tv-series/strips vond. Vandaag: TV

Ik herinner me nog hoe ik ergens in de loop van het afgelopen decennium las over ‘Peak tv’. Die term duidt het tijdperk aan waarop er zoveel goede tv-series worden gemaakt dat de kijker ze niet meer allemaal gezien krijgt en vaak uit wanhoop afhaakt. Zo voelt het nu ook aan: er zijn zoveel streamingdiensten, zoveel hoog aangeschreven series dat zelfs een geïnformeerde kat er zijn jongen niet in terugvindt. Streng selecteren is de boodschap, en niet treuren als je iets niet gezien hebt. In mijn geval heb ik hoog aangeprezen series als Game Of Thrones, The Handmaid’s Tale dus links laten liggen, en vaak koos ik eerder voor komische reeksen dan voor drama of thrillers. Dat neemt niet weg dat ik de afgelopen 10 jaar geweldig goede tv-series heb gebingewatcht. 

25

Big Little Lies
(2017 – …)

Genre:

Thriller

HBO

Het nadeel aan zoveel tv-series is tijd. Van ‘Big Little Lies’ is intussen een tweede seizoen verschenen dat niet zo goed ontvangen werd, maar ik heb het zelf nog niet gezien. Het eerste seizoen over het geheime leven van deze upperclass-vrouwen was in elk geval spannend en zeer sterk geacteerd. 

Lees meer op IMDB

24

Maniac (2018-…)

Genre:

SF

Netflix

Tijdens de eerste drie afleveringen van ‘Maniac’ vraag je je luidop af waar je in godsnaam naar aan het kijken bent. Twee vreemden nemen deel aan een soort wetenschappelijk experiment om hun problemen op te lossen. Vanaf aflevering 4 wordt het helemaal vreemd, maar begin je als kijker ook de schoonheid achter al die bizarre verhalen te zien, totdat je na de slotaflevering niet anders kan beseffen dat dit gewoon steengoede tv was. 

Lees meer op IMDB

23

True Detective, S01
(2014)

Genre:

Thriller

HBO

Inmiddels zijn er drie seizoenen van ‘True Detective’, telkens met andere acteurs en in andere tijdperken. Seizoen 2 heb ik niet gezien omdat ik overal las hoe slecht dat wel niet was, seizoen 3 staat nog wel op mijn te kijken-lijstje. Maar de grimimige southern gothic-sfeer die seizoen 1 uitstraalt, was magnifiek.  Een van de hoogtepunten ook in de McConaissance. 

Lees meer op IMDB

22

Parks & Recreation (2009 – 2015)

Genre:

Komedie

NBC

Het was een tijd hip om sitcoms te verpakken in een documentairestijl (zie ook The Office en Modern Family). Bij ‘Parks & Recreations’ kregen we zo een inkijk in een gemeentedienst waar vooral excentrieke personages rondliepen: de hyperambitieuze Leslie Knope, libertair Ron Swanson, de narcist Tom Harfod. Enfin, lachen, gieren, bulderen! 

Lees meer op IMDB

21

American Crime Story (2016)

Genre:

Drama

FX

Ook hier hetzelfde verhaal: alleen seizoen 1 gezien, seizoen 2 staat nog op het kijklijstje. Geen probleem, want elk seizoen vertelt een volledig afgerond verhaal, en die zijn dan nog eens gebaseerd op de realiteit ook. In het eerste seizoen wordt de rechtszaak rond O.J. Simpson die de VS in de jaren 90 beroerde helemaal uitgespit. Het echte leven nagespeeld, een beetje zoals in de Buurtpolitie, maar dan veel, veel beter. 

Lees meer op IMDB

20

Sherlock (2010 – 2017)

Genre:

Detective

BBC

Bij geliefde tv-series moet je soms dingen met de mantel der liefde bedekken. Laten we dus die slotaflevering gewoon negeren, want was dat in godsnaam? Het was een einde in mineur voor een tv-serie die in de seizoenen daarvoor was uitgegroeid tot een van de sterkste Sherlock Holmes-adaptaties, met een geniale Benedict Cumberbatch en de altijd geweldige Martin Freeman. Afleveringen leken meer op films dan op een tv-reeks. Ook dat droeg bij aan de spanning. 

Lees meer op IMDB

19

Brooklyn Nine-Nine (2013-…)

Genre:

Komedie

Fox/NBC

Uit de schuif van Michael Schumer, die ook al Parks & Recreation en The Office bedacht. Deze keer beleven we het wel en wee op een politiekantoor. Met dezelfde beproefde ingrediënten: knotsgekke personages, veel mopjes en afleveringen van 20 minuten. Soms moet entertainment niet meer zijn. 

Lees meer op IMDB

18

Rick & Morty
(2013 – …)

Genre:

Animatie,komedie

Adult Swim

Over knotsgek gesproken: de meest geniale tekenfilmreeks van de afgelopen 10 jaar moet wel deze Rick & Morty zijn. Een grofgebekte, alcoholische uitvinder-grootvader die lichtjes geënt lijkt op Doc van ‘Back To The Future’, maar zijn angstige kleinzoon Marty meesleurt naar de meest geschifte randen van ons universum. Grof, waanzinnig en hilarisch.  

Lees meer op IMDB

17

Inside No°9 (2014-2019)

Genre:

Komedie, horror

BBC

Er was een tijd dat Canvas zonder verpinken goede Britse comedyreeksen aankocht, maar die tijd is voorbij. Anders had ‘Inside No°9’ zeker ook hier potten gebroken. Deze Britse comedyhorrorreeks komt uit de koker van Steve Pemberton en Reece Shearsmith, ook bekend van de cultklassieker League Of Gentlemen. Elke aflevering staat op zich en brengt een soort Twilight Zone-achtig sfeertje met zich mee. De gemeenschappelijke factor is dat elk verhaal zich afspeelt op een kamer of huis dat nummer 9 met zich meedraagt. 

Afleveringen die zeker de moeite zijn (al kan je beter gewoon alles kijken): 

  • A Quiet Night In: slapstick wanneer twee inbrekers merken dat de huiseigenaars toch thuis zijn
  • The 12 days of Christine: Erg pakkende aflevering over Christine die haar leven uit elkaar ziet vallen
  • Zanzibar: een musicalaflevering

Lees meer op IMDB

16

Stranger Things (2016-…)

Genre:

SF

Netflix

De SF-reeks ‘Stranger Things’ is niet diepzinnig, maar het is wel heel goed entertainment. Monsters, schreeuwerige kinderen, bovennatuurlijke verschijnselen: het is een tv-serie die Steven Spielberg zou kunnen gemaakt hebben. Spannend, grappig en een tikje nostalgisch. 

Lees meer op IMDB

15

Community
(2009-2015)

Genre:

Komedie

NBC

De grenzen van de sitcom werden tussen 2009 en 2015 behoorlijk opgerekt in deze reeks die zich afspeelt in hetvolwassenenonderwijs. Wat begon als een absurde reeks, groeide in ‘six seasons’ uit tot een tv-serie die vooral heel erg met zichzelf lachte.  Elk tv-genre werd wel op de hak genomen. Mental note aan mezelf: dit moet je nog eens herbekijken. 

Lees meer op IMDB

14

The League of Gentlemen,
Anniversary special (2017)

Genre:

Komedie, horror

BBC

Ik had het daarnet al over Inside No°9. Fijne tv, maar het echte spul verscheen in alle stilte in 2017. Toen hernamen de vier leden van The League Of Gentlemen drie afleveringen lang hun rollen als inwoners van Royston Vasey, een dorp dat afgesneden was van de buitenwereld. Onmogelijk om uit te lachen wat dit zo goed maakt, daarvoor moet je zelf kijken. Niet voor iedereen, maar wie de eerste reeks destijds goed vond, moet niet twijfelen. 

Lees meer op IMDB

13

Silicon Valley (2014-2019)

Genre:

Komedie

HBO

Silicon Valley dompelt ons onder in de techwereld van Silicon Valley, waar ambitieuze, maar neurotische app-ontwikkelaars plots CEO worden en waar zowat alles mis kan lopen dat misloopt. Pijnlijke humor waar sommige mensen ambetant van worden, maar ik heb er vooral heel erg moeten lachen Het laatste seizoen is net begonnen! 

Lees meer op IMDB

12

Mindhunter (2017-…)

Genre:

Thriller

Netflix

Deze serie gaat over seriemoordenaars, maar er zijn nauwelijks lijken te zien. En ze is spannend, ook al vinden de meeste scènes plaats in verhoorkamers. David Fincher brengt ons het verhaal van de eerste ‘profilers’: FBI-agenten die het gedrag van seriemoordenaars proberen te begrijpen, in de hoop zo andere seriemoordenaars tijdig te kunnen vinden. De agenten reizen de hele VS af om seriemoordenaars in gevangenissen te interviewen en zo te weten wat hen drijft. Het tweede seizoen is zowat het beste wat ik het afgelopen jaar zag. 

Lees meer op IMDB

11

Orange is the New Black (2013-2019)

Genre:

Komedie, drama

Netflix

Orange Is The New Black, een serie die zich afspeelt in een vrouwengevangenis, is zo’n serie die je gaat missen als ze is afgelopen, omdat je steeds meer bent gaan houden van de personages. Een serie die ook elk seizoen maatschappelijk relevanter werd, met in het laatste seizoen aandacht voor de detentie van illegalen. Topreeks. 

Lees meer op IMDB

10

Master of None (2015-2017)

Genre:

Komedie

Netflix

Halverwege het decennium doken er plots komische series op die eigenlijk niet om te lachen waren. Deze reeks van Aziz Ansari was zo eentje. We krijgen het dagelijkse leven van de komiek Dev te zien, die van koken houdt en die graag met zijn vrienden. Een vreemde tv-serie die in se nergens over gaat, maar daardoor eigenlijk net heel universeel is. Verwacht geen schaterlach, wel hartverwarmende tv. 

Lees meer op IMDB

09

Moone Boy
2012-2015)

Genre:

Komedie

Sky One

Weer zo’n serie die gewoon op Canvas had moeten spelen. Martin Moone heeft een ingebeelde vriend Sean, die hem helpt om het leven in een klein Iers dorp begin jaren negentig aan te kunnen. Absurd, hilarisch en tegelijk ook gewoon erg fijn om naar te kijken. 

Lees meer op IMDB

08

The Marvelous Mrs. Maisel (2017- …)

Genre:

Komedie

Amazon Prime

Miriam Maisel is een huisvrouw in de jaren vijftig. Toevallig ontdekt ze dat ze een natuurtalent heeft voor stand-upcomedy, en ze laadt kind en haard achter om een carrière uit te bouwen. Een van de meest sprankelende tv-series van de laatste jaren. 

Lees meer op IMDB

07

Atlanta (2016-…)

Genre:

Komedie

FX

Ik heb niets met hiphop, maar deze serie over een hiphopper is briljante tv. Bedenker Donald Glover (ook bekend als Childish Gambino) zet namelijke alle tv-formules op zijn kop en brengt iets unieks, dat tegelijkertijd ook veel vertelt over de rol van zwarten in de huidige samenleving. Relevant en vernieuwend. 

Lees meer op IMDB

06

Black Mirror (2011-…)

Genre:

SF, thriller

BBC/Netflix

‘Black Mirror’ is een beetje ‘Wat als’, maar dan niet om te lachen. Bedenker Charlie Brooker blijkt erg inventief in het verzinnen van angstaanjagende gevolgen van de alomtegenwoordige technologie in onze levens. Een beetje de Twilight Zone van onze tijd, maar dan grimmiger. 

Lees meer op IMDB

05

The Office US (2005-2013)

Genre:

Komedie

NBC

Eerlijk: ik had dit eerst op 1 gezet, maar dat was misschien toch niet helemaal eerlijk voor een serie die in 2010 toch al een beetje over zijn hoogtepunt was. En toch: deze mockumentary over het leven op een kantoor in de VS is eentje die ik eindeloos kan herbekijken. Omdat ik zelf op zo’n kantoor heb gewerkt. Omdat het minder cynisch is dan de Britse variant. Omdat het soms ook ruimte liet voor – toegegeven – soms wat schmaltzerige verhaallijnen. Daarom, toch nog op 5. Maar doe u zelf een cadeau en ga nog een paar jaar verder terug in de tijd als je dit bekijkt. 

Lees meer op IMDB

04

Breaking Bad (2008-2013)

Genre:

Misdaad

AMC

Op zowat elk lijstje met beste series van de voorbije jaren staat Breaking Bad op 1. Dat had bij mij ook best gekund, want het verhaal van fysicaleerkracht Walter White die uitgroeit tot drugsbaron is gewoon een van de beste series die er ooit gemaakt zijn. 

Lees meer op IMDB

03

Better Call Saul (2015-…)

Genre:

Drama

AMC

En toch vind ik de spin-off van Breaking Bad, Better Call Saul, nog net dat tikje beter. Die volgt het verhaal van Saul Goodman, nog voor hij in Breaking Bad op het toneel verschijnt. Ik weet niet wat het is met die serie: het is traag, ontzettend traag. Zo traag dat je na 4 seizoenen nog altijd het gevoel hebt dat het niet op gang is gekomen. Maar het zit tegelijk ook zo ingenieus in elkaar, er sluimert een voortdurende onderhuidse spanning in (misschien omdat je weet waar het uiteindelijk tot zal leiden) en het is fantastisch geacteerd. 

Lees meer op IMDB

02

Fargo (2014-…)

Genre:

Misdaad

FX

Tv-reeksen maken van films: wie is er ooit mee begonnen? Ik ken maar één echt goed gelukt voorbeeld, en dat is deze Fargo. De makers zijn erin geslaagd om in elk seizoen het Coen-universum binnen te smokkelen. Tot nog toe drie seizoenen van gemaakt, die elk een afgerond verhaal vertellen, tot nog toe alledrie met vlag en wimpel geslaagd. 

Lees meer op IMDB

01

Louie (2010-2015)

Genre:

Komedie

FX

Een van de grootste teleurstellingen van de afgelopen jaren? Het #metoo-verhaal van Louis C.K. In minder verdachte tijden was hij de bedenker van de in mijn ogen meest geniale tv-reeks aller tijden. Louie gaat over een comedian in de veertig, alleenstaande vader en balancerend op de grens van cynisme en hoop omdat zijn leven eigenlijk een puinhoop is. Hetzelfde fenomeen als bij ‘Master of None’: in se gebeurt er weinig, maar Louis C.K. slaagt erin om van die eenvoudige plot toch iets universelers te maken, iets dat over ons allemaal gaat. De man mag in het echt dan misschien verbrand zijn, maar dit blijft voor mij onvergetelijk.

Lees meer op IMDB

  • Berichtcategorie:Lijstjes