Binnenkort is het 2020 en is er weer een decennium voorbij. Geen beter moment dus om terug te blikken op de afgelopen tien jaar en te zeggen wat ik de mooiste films/boeken/documentaires/tv-series/strips vond. Vandaag: strips

Als kind verslond ik strips en ik ben er eigenlijk nooit meer mee gestopt. Daarom werk ik met veel plezier mee aan een striptijdschrift als Stripgids. Het liefst van al lees ik zogenaamde ‘graphic novels’, vaak lijvige strips die een groter verhaal vertellen. Maar dankzij bibliotheek en stripminnende vrienden probeer ik van alles wat. Alleen de typische superheldencomics en manga kunnen me doorgaans minder bekoren. Wat dan wel? Hieronder vind je de veertig Nederlands-, Frans- en Engelstalige strips die het afgelopen decennium het meest tot mijn verbeelding spraken. 

P.S. Dat de tekstjes bij elke strip soms wat vaag blijven, heeft te maken met mijn wat vage geheugen.Ik weet vaak nog wel dat ik een boek zeer goed vond, maar het verhaal ontsnapt me af en toe. Bovendien moet je niet de tekstjes, maar de strips lezen! Avanti! 

40

Uncomfortabily Happily (2017)

Yeon-Sik Hong

Drawn & Quarterly 

In de inleiding schreef ik nog dat manga niet meteen mijn ding is, om dan meteen te beginnen met een graphic novel in manga-stijl. Nu, het autobiografische verhaal van de Zuid-Koreaanse Yeon-Sik Hong die met zijn vriendin verhuist naar het Koreaanse platteland, bevat weinig actie. Maar de humor en introspectie van de tekenaar maakt veel goed. 

Meer info

39

Wereldwijven (2018)

Penelope Bagieu

Scratch Books

De 21ste eeuw wordt de eeuw van de vrouw, maar deze verzameling stripportretten van de Franse Penelope Bagieu leren ons dat vrouwen altijd al geweldig waren. Tove Jansson, de Chinese keizerin Wu Zetian, Josephine Baker: Bagieu geeft hen in humoristische korte strips de aandacht die ze verdienen. Intussen zijn er al 2 albums verschenen in het Nederlands. 

Meer info

38

Terug naar Johan (2010)

Michiel van de Pol

Oog & Blik

De Nederlandse stripmaker Michiel van de Pol is in mijn ogen een van de meest onderschatte stripmakers in het Nederlandse taalgebied. In ‘Terug naar Johan’ – waarmee hij de Willy Vandersteenprijs won in 2011 –  vertelt hij over zijn jeugvriend Johan. Een coming-of-age-verhaal, met veel humor en schwung verteld. Ook zijn andere strips zijn de moeite om te ontdekken! 

Meer info

37

The Abominable Mr. Seabrook (2017)

Joe Ollman

Drawn & Quarterly

 

William Seabrook was begin 20ste eeuw een reisjournalist avant la lettre. Hij schreef spectaculaire boeken over zijn reizen naar het Midden-Oosten en Haïti, en populariseerde de term zombie. Daarnaast was hij alcoholicus en sadomasochist. Genoeg materiaal volgens stripmaker Joe Ollman om daar deze fijne stripbiografie over te maken. 

Meer info

36

Angelus (2013)

Homs & Giroud

Dupuis

Kantoorklerk Clovis Chaumel loopt in een museum voorbij het schilderij ‘Het Angelus’ van Jean-François Millet, en raakt daar zo danig van slag dat hij zijn oude leven vaarwel zegt. Mooi verhaal, fantastisch getekend. Mij ooit aangeraden door Tim van de jammerlijk verdwenen stripwinkel Tsé Tsé. 

Meer info

35

Wat wij moeten weten (2012)

Willy Linthout

Oog & Blik

Voor zij die het niet weten: dit jaar schreef ik een boek over de Urbanus-strip. Ik wou het in dat boek ook zeker hebben over de graphic novels die tekenaar Willy Linthout heeft gemaakt: de rouwstrip ‘Jaren van de Olifant’ en deze ‘Wat we moeten weten’, waarin hij vertelt over zijn familiegeschiedenis, waarin onder meer alcohol sterk aanwezig is. Hij maakt er in zijn eigen onnavolgbare stijl een humoristische, absurde en tegelijk ontroerende strip van. 

Meer info

34

Satania (2018)

Vehlmann/Kerascoët

Uitgeverij Hum!

Fabien Vehlmann en het tekenaarsduo Kerascoët maakten met Satania een strip over een ondergrondse trip. Een expeditie gaat op zoek naar de hel, en verzeilt in vreemde werelden. Speels getekend, spannend verteld.

Meer info

33

Wizzywig (2012)

Ed Piskor

Top Shelf

In de jaren 1980 was hacken nog een stuk ingewikkelder: hackers kraakten telefoonsystemen of schreven virussen in computergames op diskettes. Ed Piskor leidt ons rond in deze wereld van de eerste hackers aan de hand van hoofdpersonage Kevin Phonicle, een computergenie die door zijn acties gezocht wordt door de FBI. Interessante, als documentaire vertelde graphic novel. 

Meer info

32

Sabrina (2018)

Nick Drnaso

Drawn & Quarterly

‘Sabrina’ van Nick Drnaso is de eerste graphic novel die ooit op de longlist van een literaire prijs geraakte (In dit geval de Booker Prize) Met thema’s als fake news, 24h media brengt Drnaso in zijn ietwat zakelijke stijl een verhaal op het snijpunt van onze tijd. 

Meer info

31

Moonhead (2014)

Andrew Rae

Nobrow

Joey Moonhead is een gewone tiener, ware het niet zijn hoofd de vorm van de maan heeft. Wanneer zijn school een talentenjacht houdt, wil hij zijn muzikale talent tonen. Surreële, poëtische versie van een coming of age-verhaal, op een Amerikaanse high school. 

Meer info

30

Bigfoot (2010)

Pascal Girard

Drawn & Quarterly

Dat ik een voorliefde heb voor coming of age-verhalen, mag intussen duidelijk zijn. Ook Pascal Girard doet zijn duit in het zakje met deze humoristische zoektocht naar de mythische Bigfoot. 

Meer info

29

Zandkasteel (2010)

Frederik Peeters

Sherpa

De Zwitserse stripmaker Frederik Peeters maakt geweldige strips, die vaak ontaarden in poëtische, metafysische sciencefiction. In zijn one-shot Zandkasteel begint hij met een dagje op het strand en eindigt hij ergens ver, ver weg. Fascinerend. 

Meer info

28

Royal City (2017-2018)

Jeff Lemire

Image Comics

Er is één Amerikaanse comics-naam die ik blind vertrouw: Jeff Lemire. Deze Royal City vertelt in drie delen het verhaal van een familie die elk op hun eigen manier de dood van hun jongste broer met zich meedragen. 

Meer info

27

Gringos Locos (2012)

Schwartz & Yann

Uitgeverij Dupuis

Tekenaar Jijé verhuist naar de Verenigde Staten, en Franquin en Morris besluiten mee te reizen. De drie tekenaars maken een roadtrip en willen het maken in de VS. Dat is in een notendop het verhaal van deze geweldige strip van Yann en Schwartz. Een volgend deel is er nooit gekomen omdat de erfgenamen van de tekenaars blijkbaar minder enthousiast waren. 

Meer info

26

Mijn vriend Dahmer (2012)

Derf Backderf

Scratch Books

Wat als je stripmaker bent en op school hebt gezeten met iemand die uitgroeit tot een van de meest beruchte seriemoordenaars van het land? Derf Backderf zat in de klas met Jeffrey Dahmer en maakte daar deze intrigerende strip over. Derf Backderf is trouwens sowieso een van de fijnste stripauteurs dezer dagne: Check ook ‘Trashed’ over zijn leven als vuilnisophalen en het dit jaar verschenen ‘Punk Rock & Mobile Homes’

Meer info

25

Terugkeer van de wespendief (2017)

Aimée De Jongh

Scratch Books

In Nederland is er een hele generatie goede stripmakers opgedoken de laatste 10 jaar. Een van de grootste namen is misschien wel Aimée de Jongh. Fantastische tekeningen en doorleefde verhalen. Bovendien een debuut, wat het nog straffer maakt. 

Meer info

24

Zen zonder meester (2018)

Frenk Meeuwsen

Sherpa

Frenk Meeuwsen neemt ons in deze semiautobiografische strip mee in het zenboeddhisme, waarin hij zich jarenlang verdiept heeft. Maar ook voor mensen die niets met spiritualiteit hebben, is dit een erg fijne strip om te lezen. 

Meer info

23

Mooi Duister (2014)

Vehlmann & Kerascoët

Uitgeverij Hum

Het tweede boek van Kerascoët en Vehlmann in deze lijst. ‘Mooi duister’ wordt weleens een horrorstrip genoemd, maar de auteurs plaatsen de horror in een erg feeërieke setting. Dat geeft een heel bijzonder effect. 

Meer info

22

The Isle Of 100,000 graves (2011)

Jason

Drawn & Quarterly

Ik kijk altijd uit naar nieuwe strips van de Noorse stripmaker Jason, al zijn de boeken hit-or-miss. Jason speelt graag met referenties uit de horrorwereld en mixt dat met humor. Een hoogtepunt in zijn oeuvre is deze piratenstrip, wat misschien wel te danken is aan scenarist Fabien Vehlmann (zie ook nummers 34 en 23 in deze lijst). Slapstick en onnozele humor. 

Meer info

21

Jerusalem (2011)

Guy Delisle

Drawn & Quarterly

Guy Delisle maakt al jaren semijournalistieke reisstrips. Zijn vrouw werkt bij Artsen zonder Grenzen, en hij reist steeds mee. Met de blik van een wat onhandige outsider kijkt hij naar de stad of het land waar hij plots terechtkomt. Na Noord-Korea, Birma en Shenzen observeerde hij in 2011 het leven in Jeruzalem. Anders dan vb. Joe Sacco, houdt Delisle het graag licht. 

Meer info

20

The Flintstones (2017)

Mark Russell

Steve Pugh

DC Comics

In 2017 verscheen er bij DC Comics een geweldige hedendaagse versie van The Flintstones. Deze familie uit het Stenen tijdperk krijgt in deze bewerking heel wat maatschappelijke thema’s zoals huwelijk, godsdienst en consumentisme op hun brood. Met een leuke kwinkslag verteld en erg fijn getekend. 

Meer info

19

My Favourite Thing is Monsters (2017)

Emil Ferris

Fantagraphics

Emil Ferris tekende deze kloeke graphic novel met balpen. Een monsterstrip, detectiveverhaal, maar vooral een verhaal over opgroeien als outsider. Won in de VS verschillende Eisner Awards, de meest prestigieuze stripprijzen.

Meer info

18

Krasse Knarren (2014-…)

Lupano / Cauuet

Dargaud

Een van de best verkochte stripreeksen in Frankrijk van de laatste jaren. Terecht, want deze strip over een groepje activistische bejaarde mannen is gewoon ook erg fijn leesvoer. Intussen 5 albums van verschenen, nummer 6 is in de maak. Ook verfilmd! 

Meer info

17

Killing & Dying (2015)

Adrian Tomine

Drawn & Quarterly

De Amerikaanse stripauteur Adrian Tomine maakt al jaren prachtige stripverhalen over relaties en identiteit. Killing & Dying, een bundeling van kortere verhalen, is misschien wel zijn beste werk tot nog toe. 

Meer info

16

De Man van Nu (2016)

Hanco Kolk

Kim Duchateau

 

De Harmonie

Hanco Kolk en Kim Duchateau tekenden samen deze erg inventieve strip, die zich afspeelt in twee verschillende tijdsdimensies. In de ene dimensie leven mensen vele malen sneller. Daarin ontspint zich een prachtig liefdesverhaal. Elke tekenaar nam één dimensie voor zijn rekening. De beste samenwerking sinds Kiekebanus! 

Meer info

15

Last Look (2012)

Charles Burns

Pantheon

Charles Burns toont zijn liefde voor Kuifje en horror in deze bevreemdende trip. Een bundeling van X’ed Out, The Hive en Sugar Skull. 

Meer info

14

Coucous Bouzon (2011)

Anouk Ricard

Gallimard

Dat nog geen enkele Nederlandstalige uitgeverij het werk van Anouk Ricard: onbegrijpelijk! Heel kinderlijk getekend, maar enorm geestig. Coucous Bouzon is een beetje ‘The Office’ of ‘Het Eiland’, maar dan met dieren. Wie geen Frans kan: Drawn & Quarterly heeft het ook in het Engels uitgegeven! 

Meer info

13

Burn-Out Dagboek (2018)

Maaike Hartjes

Nijgh & Van Ditmar

Cartooniste Maaike Hartjes kreeg te maken met een burn-out en kon plots niets meer. Om toch creatief te blijven hield ze een dagboek bij met collages en tekeningen. Het resultaat is een erg mooi verslag van een wederopstanding, en voor iedereen die met een burn-out kampt een troostend boek.  

Meer info

12

De Man die zijn baard liet groeien (2010)

Olivier Schrauwen

Uitgeverij Bries

Olivier Schrauwen is de strafste stripmaker die we momenteel in België hebben. In 2010 leerde ik hem kennen via deze bundeling verhalen: knotsgek, psychedelisch en uiterst origineel. 

Meer info

11

Patience (2016)

Daniel Clowes

Scratch Books

Elk nieuw boek van Daniel Clowes (bekend van onder andere “Ghost World”) koop ik blindelings. Deze ‘Patience’, een tijdreisfabel, was het beste dat hij het afgelopen decennium uitbracht. 

Meer info

10

Sweet Tooth (2009-2013)

Jeff Lemire

Vertigo

Deze Amerikaanse comic van Jeff Lemire – hij weer! – speelt zich af in een soort postapocalyptische wereld, waar kinderen geboren worden met dierlijke eigenschappen. Al een hele tijd geleden dat ik dit las, maar ik herinner me hoe jammer ik het vond dat het afliep. Hulu wil er een tv-reeks van maken

Meer info

09

Beeldschoon (2015)

Vehlmann & Kerascoët

Uitgeverij Hum

Jawel, dit is de derde keer dat Vehlmann & Kerascoët op deze lijst voorkomen. ‘Beeldschoon’ steekt er wel het meest bovenuit: dit lugubere sprookje over een lelijke vrouw die plots een mooie prinses wordt is fantastisch gemaakt. In het Nederlands helaas uitverkocht. Ik heb hem zelf ook niet, destijds ontleend in de bib.  Hoera voor bibliotheken! 

Meer info

08

Hilda (2016 -2019)

Luke Pearson

Scratch Books – Nobrow

Van Hilda en de trol is intussen een Netflix-reeks gemaakt, maar wat was ik blij toen ik dit ontdekte! Een fenomenale kinderstrip over het avontuurlijke meisje Hilda, dat opgroeit in een wereld van trollen en andere mythische wezens. Dit jaar verscheen het zesde (en laatste?) album. 

Meer info

07

Mysterious Melody (2017)

Cosey

Glénat

Sinds een aantal jaren geeft Disney aan allerhande striptekenaars de kans om disneyfiguren als Mickey Mouse en Donald Duck naar hun hand te zetten. Deze van Cosey moet zowat de allermooiste zijn: terug naar de oude charme van Disney. Een boek om verliefd op te worden. Jammer genoeg nooit in het Nederlands verschenen. In het Frans verschijnt deze maand nog een vervolg van Cosey’s hand. (Lees ook Donald Ducks avonturen door Lewis Trondheim, die net de top 50 niet haalde).

Meer info

06

Een wonderlijke expeditie van Robots (2019)

Tatana Rubosova

Jindrich Janicek

Boycott Books

Strip, kinderboek: ‘Een wonderlijke expeditie van robots’ zit tussen de twee in. Maar dit verhaal over twee robots die op zoek gaan naar hun roots is fabuleus mooi getekend en geschreven. Ik werd instant verliefd op dit boek, en die verliefdheid zindert nu toch al enkele maanden door. 

Meer info

05

Paul au Parc (2011)

Michel Rabagliati

La Pastèque

Begin jaren 2000 heerste er een graphic novel-hype in het Nederlandse taalgebied. Een van de strips die toen veel aandacht kreeg was Pals vakantiebaantje. Maar de Canadese auteur Rabagliati is al die tijd strips blijven maken, die helaas niet meer in het Nederlands vertaald geraakten. ‘Paul au Parc’ of ‘Paul joins The Scouts’ in het Engels vertelt over een erg ingrijpende gebeurtenis in het leven van Rabagliati’s alter ego Paul. Deze week verschijnt in het Frans een nieuw album ‘Paul à la Maison’

Meer info

04

Habibi (2011)

Craig Thompson

Oog & Blik

Onlangs las ik dat ‘Habibi’ niet woke is, omdat Thompson het Midden-Oosten nogal karikaturaal afbeeldt. Ook goed, maar ik herinner me vooral een duizelingwekkende strip die niet alleen fantastisch getekend is, maar ook inhoudelijk een erg mooi verhaal bracht. Thompson is trouwens sowieso geweldig: lees ook zijn kinderstrip ‘Ruimtekruimels’, die net buiten deze top 50 viel! 

Meer info

03

Rusty Brown, part 1 (2019)

Chris Ware

Pantheon

Chris Ware is een genie. ’t Is maar dat ge ’t weet. Deze bundel verhalen die zich afspelen op een Amerikaanse highschool zijn deprimerend, maar ook geniaal. Ik kan het niet anders omschrijven. 

Meer info

02

Het Amusement (2018)

Brecht Evens

Oogachtend

Ik heb een haat-liefdeverhouding met het werk van Brecht Evens. Ik kan me niet altijd vinden in zijn hedonisme. Maar wat hij met het Amusement doet is verbluffend. De artistieke vertaling van de psychose die hem even deed crashen. Dit is een meesterwerk. 

Meer info

01

Arsène Schrauwen (2014)

Olivier Schrauwen

Bries

Dat België nog altijd gigantisch veel talent op stripvlak heeft. Dat Olivier Schrauwens unieke beeldtaal hem de grootste maakt. Dat het boek dat hij over zijn grootvader maakt zo eigenzinnig en grappig is dat het een plaats in de literatuurgeschiedenis verdient. Daarom staat Arsène Schrauwen op één. Dat ik hem nog eens dringend moet herlezen. 

Meer info

  • Berichtcategorie:Lijstjes