Binnenkort is het 2020 en is er weer een decennium voorbij. Geen beter moment dus om terug te blikken op de afgelopen tien jaar en te zeggen wat ik de mooiste films/boeken/documentaires/tv-series/strips vond. Vandaag: film

Toen ik 18 jaar oud was, dweepte ik met obscure arthousefilms die op zaterdagnacht uitgezonden werden op de Nederlandse televisie, maar mijn filmkijkgedrag is in die bijna 20 jaar toch steeds meer opgeschoven naar Amerikaanse cinema met een hart. Alleen in het diepst van mijn gedachten ben ik nog cinefiel. In dit lijstje dus geen Oezbeekse drama’s of Afrikaanse horror al zijn er hier daar toch ook niet-Amerikaanse films. Daarnaast geen superheldenfilms (hou ik niet van) en geen documentaires (daar komt nog een aparte lijst van). Let the Camera’s roll! 

50

The Favourite (2018)

Genre: komedie, drama

Ik zou mezelf niet meteen een fan noemen van kostuumfilms, maar ‘Weird Greek Wave’-regisseur Yorgos Lanthimos maakt er in zijn eigen absurde stijl iets geweldigs van. Twee vrouwen (Emma Watson en Rachel Weisz) dingen naar de hand van Queen Anne, prachtig gespeeld door Olivia Colman. Heerlijk ontregelend.

Lees meer op IMDB

49

Midnight in Paris (2011)

Genre:

Romantische Komedie

Woody Allen laat Owen Wilson verdwalen in het intellectuele Parijs van de jaren 1920. In het oeuvre van de New Yorkse regisseur is deze film wat mij betreft een ijkpunt. 

Lees meer op IMDB

48

Frances Ha (2012)

Genre:

Romantische Komedie

Greta Gerwig speelt de van levenslust overlopende Frances Ha, die door New York fladdert en eigenlijk niets in het bijzonder meemaakt. Een film ook die aantoont dat je ook in zwart-wit ook kleur kan geven aan je leven.

Lees meer op IMDB

47

Sorry to Bother You (2018)

Genre:

Komedie

Deze komedie is voor fans van de tv-reeks ‘Atlanta’. Het straalt hetzelfde soort bevreemdend absudisme uit. r LaKeith Stanfield, die trouwens ook meespeelt in ‘Atlanta’, is een telemarketeer. Wanneer hij plots als een “blanke man” begint te spreken, wordt hij erg succesvol.  Regisseur Boots Riley schreef een briljante satire over de rol van de zwarte man in een door blanken gedomineerde wereld.

Lees meer op IMDB

46

Short Term 12 (2013)

Genre:

Drama

Deze Amerikaanse indie toont het leven in een opvangcentrum voor probleemjongeren. Hartverwarmend, met een jonge Brie Larson en een jonge Rami Malek.  

Lees meer op IMDB

45

20th Century Women (2016)

Genre:

Komedie

Regisseur Mike Mills groeide op in een huis vol vrouwen en maakte daar in 2016 deze film over. Een ode aan alle vrouwen in ons leven, van onze moeders tot onze eerste liefdes.

Lees meer op IMDB

44

L’écume des jours (2013)

Genre:

Komedie

De verfilming van een van mijn lievelingsboeken. Boris Vian is een persoonlijke held. Dit liefdesverhaal over een vrouw die plots een lelie in haar long heeft groeien en een man die er alles aan doet om haar daar van te genezen, leent zich uitstekend voor de knutselcinema van Michel Gondry.

Lees meer op IMDB

43

BlacKKKlansman (2018)

Genre:

Misdaad, biografie

Dit zag ik in een volle cinemazaal in Brussel, en het was een van de mooiste cinemamomenten van de afgelopen 10 jaar, met een joelend publiek. Spike Lee vindt de perfecte mix tussen humor en verontwaardiging in deze film over een zwarte FBI-agent die undercover gaat in de Ku Klux Klan.

Lees meer op IMDB

42

The Big Sick (2017)

Genre:

Romantische komedie

Het comedian-koppel Emily Gordon & Kumail Nanjiani,  schreef deze romantische komedie gebaseerd op hun eigen ervaringen. Nanjiani speelt een comedian die verliefd wordt op een Amerikaanse vrouw, terwijl zijn familie hem intussen probeert te koppelen met een vrouw uit de Pakistaanse gemeenschap.  

Lees meer op IMDB

41

Moonlight (2016)

Genre:

Drama

Het heeft tot 2019 geduurd voor ik deze film zag, die in 2017 nog de oscar won voor Beste film. Ontroerend verhaal over een zwarte jongen die opgroeit in een arme achterbuurt. Vooral knap hoe de regisseur geen rauw drama over gangsta’s en dealers brengt, maar een zacht verhaal over liefde en kansen in het leven.

Lees meer op IMDB

40

Blade Runner 2049 (2017)

Genre:

SF

Deze film zag ik in de cinema. Ik herinner me dat ik voortdurend moest vechten tegen de slaap, maar dat lag niet aan de film. Zou ik dit gaan kijken zijn als ik niet wist dat het van regisseur Denis Villeneuve kwam? Wellicht niet. Maar zoals steeds zorgt Villeneuve voor grootse cinema, die tegelijk ook naar het hart gaat.

Lees meer op IMDB

39

Boyhood (2014)

Genre:

Drama

Alleen al voor het concept – regisseur maakt film in 12 jaar tijd, zodat de personages mee opgroeien – hoort deze in de lijst. Maar Richard Linklater zorgt ervoor dat je als kijker geniet van dit letterlijke coming-of-age-verhaal

Lees meer op IMDB

38

Paranorman (2012)

Genre:

Animatie, familiefilm

Na Pixar maakt Laika de leukste animatiefilms. Hun films – een combinatie van stopmotion en digitale effecten – treden altijd van de bestaande paadjes. Paranorman is de ideale Halloween-film om met het hele gezin te kijken.

Lees meer op IMDB

37

I, Daniel Blake (2016)

Genre:

Drama

Soms kom je kwaad de cinema buiten. De Britse regisseur Ken Loach maakt van die films. Als een arbeider een hartaanval krijgt, belandt hij in de bureaucratische neoliberale logica. 

Lees meer op IMDB

36

The Death of Stalin (2017)

Genre:

Komedie

Als het niet om te lachen is, dan is het wel om te huilen. Deze op waargebeurde feiten gebaseerde farce vertelt over hoe de intimi rond Stalin allemaal de macht naar zich toe willen trekken wanneer de Russische leider het loodje legt. Je hebt het gevoel naar een Monty Python-film te kijken, maar dan wel eentje die echt heeft plaatsgevonden.

Lees meer op IMDB

35

Nocturnal Animals (2016)

Genre:

Thriller

Een jaar lang ging mijn vriendin elke donderdagavond babysitten. Ik bleef dan thuis in mijn eentje en keek een film. En heel vaak was dat een film met Jake Gyllenhaal, tot ik er een running gag van maakte en elke week een film met Jake Gyllenhaal keek. Er zijn best wel wat goede films met Jake Gyllenhaal. Deze stijlvolle wraakthriller is er eentje van. 

Lees meer op IMDB

34

The Shape Of Water (2017)

Genre:

Fantasy

Doofstomme vrouw wordt verliefd op een watermonster. Alleen Guillermo Del Toro kan daar iets moois van maken. Gekeken in de cinema, terwijl het hartverwarmende verhaal mij koorts bezorgde. Daarna 10 dagen in de lappenmand gelegen. 

Lees meer op IMDB

33

Sing Street(2017)

Genre:

Komedie

De Ierse Film Sing Street vertelt het universele verhaal van een jongen die verliefd wordt op een meisje en beslist om een punkgroepje te beginnen. Uiterst charmant verteld, op zijn iers: met veel humor en liefde.

Lees meer op IMDB

32

Hunt For The Wilderpeople (2016)

Genre:

Komedie

Ricky is een probleemkind en belandt in het begin van de film bij het zoveelste pleeggezin: Bella en Hec hebben een boerderij in de Nieuw-Zeelandse wildernis.  Nadat Bella sterft, loopt Ricky recht de wildernis in. Wat volgt is een hilarische klopjacht.  

Lees meer op IMDB

31

Inception (2010)

Genre:

SF, actie

Het is mij daarna nooit meer overkomen, maar ‘Inception’ ben ik twee keer in de cinema gaan zien. Eerst met een collega, daarna met mijn prille liefde (intussen mijn vrouw en moeder van mijn kind). En onlangs zag ik hem nog eens. Toen viel hij toch een beetje tegen. Maar ik teer hierbij op de nostalgie van de eerste twee keren, toen ik deze futuristische actiefilm over mensen die in dromen inbreken fantastisch vond.

Lees meer op IMDB

30

Toy Story 4 (2019)

Genre:

Animatie

Hoe blijven die pipo’s van Pixar het toch doen? Dan denk je op voorhand “god, nee niet nog een Toy Story’, en op het einde denk je “wat een prachtige film”. Enfin, speelgoed dat ontroert of zoiets.

Lees meer op IMDB

29

Isle Of Dogs (2018)

Genre:

Animatie, komedie

Wes Anderson staat in mijn top 5 van favoriete regisseurs, omdat ik in het diepst van mijn gedachten graag een hipster had willen zijn. Zeker als hij stopmotion begint te maken over honden die gedumpt worden op een Japans eiland. 

Lees meer op IMDB

28

Embrace Of The Serpent (2015)

Genre:

Fantasy

Deze Colombiaanse zwart-witfilm neemt ons mee naar het Amazonewoud, waar een mysterieuze, geneeskrachtige plant zou groeien. Een mysterieuze film, die de sfeer van Zuid-Amerikaans Magisch realisme ademt. Met bovendien Jan Bijvoet in de rol van Westerse wetenschapper.

Lees meer op IMDB

27

Django Unchained (2012)

Genre:

Western

Quentin Tarantino is al van zolang ik films voor grote mensen kijk een referentie. Deze Django Unchained is dan ook een en al entertainment. Over een zwarte slaaf die zich bevrijdt en wraak wil nemen.

Lees meer op IMDB

26

Only Lovers Left Alive (2013)

Genre:

Komedie

Wat als je een vampier bent en het eeuwige leven vooral een doodsaaie bedoening blijkt te zijn? Dat is het uitgangspunt van deze existentiële komedie van Jim Jarmusch. Droog,met weinig vampierenactie, maar erg de moeite.

Lees meer op IMDB

25

Toni Erdmann (2015)

Genre:

Komedie

Ik heb ook een vader die soms de flauwe plezante uithangt, maar zo bont als de vader van Toni Erdmann maakt hij het niet. Toch zijn al die flauwigheden alleen maar een manier om opnieuw een connectie te vinden met zijn al te serieuze dochter die zich in haar werk verliest. Beste Duitse cinema van de afgelopen tien jaar.

Lees meer op IMDB

24

What We Do In The Shadows (2014)

Genre:

Komedie

Opnieuw een vampierenfilm die eigenlijk een komedie is. We volgen in een mockumentary het leven van drie doodverveelde vampiers in onze moderne maatschappij. Uit dezelfde onderkoelde koker als Flight Of The Conchords. In Nieuw-Zeeland zit er iets gek in de soep. Intussen ook een tv-reeks.

Lees meer op IMDB

23

Inside Out (2015)

Genre:

Animatiefilm

Een film waarin emoties letterlijk de hoofdrol spelen? Alleen Pixar brengt dat tot een goed einde (tegenvoorbeeld: zie The Emoji Movie). Met de typische Pixar-mix van humor en ontroering. 

Lees meer op IMDB

22

Nightcrawler (2014)

Genre:

Thriller

Jake Gyllenhaal is op zijn best als de waanzin stilletjes in zijn personage sluipt. In deze film speelt hij een persfotograaf die gespecialiseerd is in auto-ongelukken en er alles aan doet om scoops te halen. 

Lees meer op IMDB

21

Anomalisa (2015)

Genre:

Drama, animatie

Animatiefilms voor volwassenen zijn op hun best als ze de animatie ook ten dienste stellen van het verhaal. Regisseur Kaufman doet dat perfect in dit verhaal over een uitgebluste veertiger. 

Lees meer op IMDB

20

I, Tonya (2017)

Genre:

Biografie

Tonya Harding viel als meisje uit een achterbuurt nogal op in de wereld van het internationale kunstschaatsen, maar ze had wel massa’s talent. Deze flitsend vertelde film toont dit onwaarschijnlijke verhaal. 

Lees meer op IMDB

19

Paddington (2014)

Genre:

Familiefilm

Sceptisch op voorhand, helemaal verkocht nadat ik hem had gezien. Het verhaal van de beer Paddington werd vertaald naar een familiefilm over vriendschap en haalt er op een vreemde manier ook het migrantenvraagstuk bij. 

Lees meer op IMDB

18

Beasts Of The Southern Wild (2012)

Genre:

Drama, Fantasy

Het meisje Hushpuppy woont met haar vader langs de oevers van een rivier die stilaan begint te overstromen. Een film over klimaat, verteld als een sprookje. 

Lees meer op IMDB

17

The Big Short (2015)

Genre:

Komedie

De financiële crisis vertaald naar een eigentijdse komedie. Ook weer zo’n film die verontwaardiging perfect weet te mengen met humor. 

Lees meer op IMDB

16

Prisoners (2013)

Genre:

Thriller

Ik zei eerder al dat ik veel films met Jake Gyllenhaal heb gezien. Daarnaast ben ik de afgelopen tien jaar ook regisseur Denis Villeneuve van dichtbij gaan volgen. Deze film over een man wiens kind ontvoerd wordt en het heft in eigen handen neemt, is bloedstollende cinema. 

Lees meer op IMDB

15

Moonrise Kingdom (2012)

Genre:

Komedie

Een jongen en meisje worden verliefd en lopen samen weg. Wes Anderson overgiet dit verhaal met zijn typische saus: absurde dialogen en een uiterst strakke cinematografie.

Lees meer op IMDB

14

The Handmaiden (2016)

Genre:

Thriller

Dat Chan-Wook Park weet hoe hij films moet maken, weten we al sinds Oldboy. ‘The Handmaiden’ moet het hebben van dezelfde ingrediënten: grotesk geweld, humor en een vleugje erotiek. 

Lees meer op IMDB

13

Interstellar (2014)

Genre:

SF

Existentiële sciencefiction was in de afgelopen tien jaar een ding in de Amerikaanse cinema. Interstellar, met McConaughey, een van de beste voorbeelden van. 

Lees meer op IMDB

12

The Lobster (2015)

Genre:

Komedie

De gasten in The Hotel hebben 45 dagen om een partner te vinden, anders worden ze veranderd in een dier naar keuze. En dat is nog niet het meest absurde aan deze film. De ‘Being John Malkovich’ van het afgelopen decennium.

Lees meer op IMDB

11

La La Land (2016)

Genre:

Musical, Drama

Musicals zijn niet mijn ding, maar La La Land is meer dan dat. Een flinterdun verhaal over de liefde tussen een meisje en een jazzzanger, maar met veel warmte en empathie verteld. 

Lees meer op IMDB

10

Rango (2011)

Genre:

Animatie

Johnny Depp speelt een stonede kameleon die terechtkomt in een psychedelische western. De animatiefilm waar ik het meest plezier aan heb beleefd. 

Lees meer op IMDB

09

The Wolf Of Wall Street (2013)

Genre:

Biografie

Martin Scorsese laat zijn klasse zien in deze biopic over Jordan Belfort, de verpersoonlijking  van het casinokapitalisme in Wall Street. 

Lees meer op IMDB

08

Arrival (2016)

Genre:

SF

Amy Adams wordt als taalkundige opgeroepen door de NASA om te communiceren met buitenaards leven. Existentiële SF, die Denis Villeneuve prachtig in beeld brengt. 

Lees meer op IMDB

07

Paterson (2016)

Genre:

Komedie

Deze ogenschijnlijke saaie film is in wezen een ode aan het gewone leven. Adam Driver speelt een buschauffeur die zich als een dichter door het leven begeeft.

Lees meer op IMDB

06

Roma (2018)

Genre:

Drama

Doe uzelf een maand gratis Netflix cadeau, alleen maar om deze film te zien. Regisseur Alfonso Cuaron vertelt het verhaal van Cleo, die huishoudhulp is voor een rijk doktersgezin in Mexico. 

Lees meer op IMDB

05

Three Billboards outside Ebbing, Missouri (2017)

Genre:

Drama

De dochter van Mildred Hayes is vermoord, maar de politie doet volgens haar te weinig. En dat ongenoegen laat ze op grote afficheborden zetten, tot groot ongenoegen van het lokale politiekorps. 

Lees meer op IMDB

04

The Grand Budapest Hotel (2017)

Genre:

Drama

Wes Anderson liet zich inspireren door de vergane glorie van het interbellum en de verhalen van Stefan Zweig voor deze knotsgekke komedie. Alle typische Wes Anderson-ingrediënten zijn aanwezig – kleurrijke personages, absurde dialogen – maar hij lijkt het deze keer nog net een tikje verder te drijven. 

Lees meer op IMDB

03

Inside Llewyn Davis (2013)

Genre:

Komedie

De Coen Brothers zijn altijd een goede referentie, al is de inspiratie de laatste jaren toch een beetje zoek. Maar deze film over de New Yorkse folkscene uit de jaren 1960, met in de hoofdrol eeuwige mislukkeling Llewyn Davis is toch een parel. Check zeker ook de soundtrack! 

Lees meer op IMDB

02

Whiplash (2014)

Genre:

Thriller

Damien Chazelle debuteerde met een film over een jonge jazzdrummer die aan het conservatorium wordt getiranniseerd door een leraar en de confrontatie aan gaat.  Ongelooflijk sterk gedaan, een film waar ik vaak aan terugdenk.

Lees meer op IMDB

01

Her (2013)

Genre:

Drama

Ik zou hier een ellenlang essay kunnen schrijven over hoe Spike Jonze in ‘Her’ een perfecte metafoor van het moderne leven toont. Maar deze film over een eenzame man die verliefd wordt op een computerstem is vooral ontzettend goed geschreven en ontroerend. 

Lees meer op IMDB

  • Berichtcategorie:Lijstjes