Waarvan is de nek van een giraf gemaakt? Hoe brengt water zijn weekends door? Wat zijn de beste soort mappen om je plannen over kernfusie in te bewaren?

Antwoorden op al die vragen vind je in “Haggis-on-Whey World of Unbelievable Brilliance”, een reeks wetenschappelijke boeken op kindermaat, geschreven door de geniale wetenschapper Dr. Doris Haggis-on-Whey en haar iets minder begaafde echtgenoot Benny. En als je nu denkt: ‘euh, wat?!’Dat is precies de bedoeling.

De onzin van de broers Eggers

Voor alle duidelijkheid: Dr. Doris Haggis-on-Whey en haar man Benny bestaan niet echt. Ze komen uit de verbeelding van de broers Dave en Toph Eggers. Dave Eggers kan je kennen als romanschrijver. ‘Wat is de Wat’ of ‘Zeitoun’ zijn enkele goede romans.

Daarnaast is hij ook de oprichter van de eigenzinnige Amerikaanse uitgeverij McSweeney’s. Die zijn gespecialiseerd in boeken met een hoek af, soms zelfs letterlijk. Ik ga het daar in de toekomst nog wel vaker over hebben.

Een van de boekenreeksen die ze hebben uitgegeven zijn dus de ‘Haggis-on-Whey’-boeken. Toen Toph & Dave Eggers wat aan het brainstormen waren, kwamen ze op het idee om een reeks absurde wetenschappelijke boeken uit te geven. Bedoeld voor kinderen.

Het eerste boek verscheen in 2004 en heette “Giraffes? Giraffes!”. Juist, over giraffen dus. Of ook helemaal niet. De boeken zien er prachtig uit, en evoceren wetenschappelijke kinderboeken uit de jaren 1950, maar er staat niets in wat ook maar enigszins steek houdt. In een lijstje met gezworen vijanden van de giraf staat onder meer Matthew Perry vermeld. En de opsomming van dingen waar een giraf niet in gelooft, bevat onder meer “aromatherapy” en “Subleasing”. Om maar te zeggen dat je een grote liefhebber van het absurdisme moet zijn om hiervan te houden.

Na “Giraffes? Giraffes!” volgden er nog boeken over het hoofd, zeedieren en meer bepaald de reuzeninktvis, koude kernfusie en kinderen van de toendra. Allemaal even onnozel, daardoor allemaal even briljant. Hieronder een kleine bloemlezing.