Spotify, YouTube, … overal oneindig veel muziek, maar algoritmes zorgen ervoor dat iedereen dezelfde eenheidsworst voorgeschoteld krijgt. En dat terwijl er zoveel zotte, schone en eigenzinnige muziek is gemaakt.

Muzikale ontdekkingsreizigers kunnen hun licht eens opsteken bij http://radiooooo.com, een geweldige website om nieuwe muziek van vroeger (en een beetje van nu) te ontdekken. Het concept is heel simpel: je kiest een land en een decennium, en je krijgt een liedje voorgeschoteld dat aan die twee criteria beantwoordt. Dat betekent dus dat je mongoolse muziek uit de jaren 1980 kan ontdekken of Mexicaanse muziek uit de jaren 1950. Bovendien kan je ook aangeven of je ‘fast’, ‘slow’ of ‘weird’ muziek wil. De muziek wordt geĆ¼pload door de gebruikers, dat is een fijne extra. Via een account kan je ook zelf songs toevoegen.

Vergeet de eilandjes niet

Daarnaast vind je her en der op de wereldkaart nog wat eilanden, waarachter specifieke playlists zijn verstopt. Bij 8 Bits-island krijg je 8 Bit-muziek, en Neverland brengt je de beste kindermuziek van over de hele wereld. Enfin, genoeg om mijn muzikale honger naar rare, nieuwe muziek te stillen.
En wil je zelf een playlist maken, dan kan dat ook. Dan klik je linksbovenaan op de taxi. Je kiest ‘Bestemmingen’ en ‘decennia’, en je bent vertrokken voor een aantal uur.