Francois Rabelais (1493 – 1553) schreef literaire geschiedenis met zijn verhalen over de twee reuzen Gargantua en Pantagruel. Het zijn groteske verhaaltjes, met geweld, drank en veel kak. Het Franse hof smulde er van, en uiteindelijk schreef Rabelais vijf boeken over de avonturen van zijn reuzen. 

Twaalf jaar na de dood van Rabelais, in 1565, bracht de Franse boekhandelaar Richard Breton een boek uit: “Les songes drolatiques de Pantagruel”. Het boek bestond uit meer dan 100 houtgravures van de meest absurde wezens, en Breton beweerde dat ze van de hand van Rabelais zelf waren. Denk aan Hieronymus Bosch die eens jolig wil doen:

Uiteindelijk bleek Breton de waarheid toch geweld aan te doen. Historici zijn er ondertussen uit dat het wellicht de houtgraveerder Francois Desprez was die deze figuren heeft bedacht. Dat maakt ze in elk geval niet minder amusant om naar te kijken

Neem ook eens een kijkje op Public Domain Review. Daar vind je nog meer figuren en in hun shop kan je zelfs een koffietas of T-shirt bestellen met de figuurtjes op.