Vroeger kon iemand met zin vooravontuur de zee op, om te kijken of er nog iets te zien was achter de horizon, maar het zijn barre tijden voor de moderne ontdekkingsreiziger. Met Google Earth op elke computer is het bijna onmogelijk om nog nieuwe plaatsen te vinden.

De Duitse elektronica-artiest en geluidsknutselaar Andrew Pekler heeft zich daar niet door laten tegenhouden en dook dan maar het verleden in. Op ‘Phantom Islands’ heeft hij een map gemaakt met eilanden die op historische kaarten vermeld staan, maar die intussen verdwenen zijn of waarvan men niet zeker weet of ze überhaupt hebben bestaan.

Klik op een eiland, en je krijgt het hele verhaal. Maar dat is niet alles. Pekler heeft zich als muzikant ook proberen in te beelden hoe elk eiland moet geklonken hebben, en voorziet voor elk niet-bestaande eiland een eigen soundscape.

Fascinerend, en toch een beetje ontdekkingsreiziger.

  • Post category:Kortrijm